Ενώ η επίσημη γραμμή είναι ότι το χρέος της Ελλάδας δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, αν κάποιος «ενώσει τις τελείες» είναι σαφές ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι μόνο δυνατή αλλά και η πιο πιθανή έκβαση, σύμφωνα με άρθρο του Divyang Shah στο Reuters.
Και ενώ η ΕΚΤ είναι κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, τώρα προειδοποιεί ξανά δια μέσου του Gonzalez Paramo της ΕΚΤ, που υποστηρίζει πως η αναδιάρθρωση μπορεί να είναι και πιο καταστροφική από την πτώχευση της Lehman του Σεπτέμβρη του 2008.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να κοστολογούν την ελληνική αναδιάρθρωση χρέους με τις 2ετείς αποδόσεις να κυμαίνονται γύρω στο 25% χτες Τρίτη.
Επισήμως η Ελλάδα δεν χρειάζεται την αναδιάρθρωση, αλλά είναι εύκολο να δούμε ότι, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και της αδυναμίας για ανάκτηση των φορολογικών εσόδων, η Ελλάδα δεν θα να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων το 2012.
Η χρηματοδότηση από τις αγορες ήταν ένας από τους όρους της διάσωσης, και χωρίς αυτήν, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία διάσωσης με τους εταίρους της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, αυτό είναι δύσκολο, με την αυξανόμενη αντίθεση στον δανεισμό από χώρες όπως η Φινλανδία και η Γερμανία. Το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους.
Αν είχαν γίνει περισσότερα stress tests πέρυσι, θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί οι ανησυχίες σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στις αγορές, είναι πιθανόν να ληφθεί η στάση «πρώτα πυροβολούμε και μετά ρωτάμε».
Παρόλα αυτά, οι πολιτικοί φαίνεται να αδιαφορούν γενικά, πέρα από τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ ότι η αναδιάρθρωση θα είναι χειρότερη από την πτώχευση της Lehman.
Διαβάστε επίσης: “Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα ξεπερνούσε την κατάρρευση της Lehman”