«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριάς της στις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις του Eurogroup.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.
«Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήταν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ειδική αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης», είπε.
«Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα» σχολίασε από την πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους». «Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ. Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του… Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του, τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ», σημειώνει.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχέδιου βοήθειας προς τη χώρα». Εξηγεί ότι η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον ESM για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα.
Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους (μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου) προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καταλήγει το δημοσίευμα.