Η Ουκρανία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της στον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαΐλ Γκορμπατσόφ, λόγω της υποστήριξής του στην απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.
Την απόφαση επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος του κ. Γκορμπατσόφ Βλάντιμιρ Πολιάκοβμ, τόνισε ότι ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ γνώριζε ότι η Ουκρανία προετοίμαζε σχετική απόφαση και υποστήριξε ότι δεν τον ενδιαφέρει, καθώς δεν σκόπευε έτσι κι αλλιώς να ταξιδέψει στη χώρα.
Σε συνέντευξή του στους The Sunday Times, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης τόνισε ότι, εάν βρισκόταν στη θέση του προέδρου της Ρωσίας, θα είχε δράσει με τον ίδιο τρόπο που έδρασε ο κ. Πούτιν στο ζήτημα της Κριμαίας.
«Είμαι πάντα με τη βούληση του λαού και οι περισσότεροι στην Κριμαία ήθελαν να επανενωθούν με τη Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκορμπατσόφ.
Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, η οποία από το 1954 αποτελούσε ομόσπονδο τμήμα της Ουκρανίας, τότε εντός του πλαισίου της ΕΣΣΔ, αποσχίσθηκε τον Μάρτιο του 2014 από το ουκρανικό κράτος μετά την ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ντε φάκτο κατάληψή της από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά.
Η χερσόνησος, ως Δημοκρατία της Κριμαίας, προσαρτήθηκε στη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα το οποίο η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ θεώρησε παράνομο και αμφιλεγόμενο. Οι Ουκρανοί, καθώς και οι μουσουλμάνοι Τάταροι της Κριμαίας είχαν μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, καθώς η Κριμαία, σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα, δεν είχε δικαίωμα μονομερούς απόσχισης από το ουκρανικό κράτος.