Η «διαβολική» εταιρία που έγινε πολύφερνη νύφη, η Βayer και οι άλλοι μνηστήρες
Έχει χαρακτηριστεί μοχθηρή, διαβολική και «νταής». Οι έρευνες τη συγκαταλέγουν πάντα ανάμεσα στα πιο μισητά ονόματα της Επιχειρηματικής Αμερικής. Και όμως, η Bayer θέλει να την εξαγοράσει. Για τη φαρμακευτική, η απόκτηση της Monsanto είναι ένα πολύ καλό deal: Της επιτρέπει να συνδυάσει τις δραστηριότητές της στα αγροτικά χημικά με μια εταιρία που είναι Νο1 στους σπόρους, για να φτιάξει τη μεγαλύτερη εταιρία παγκοσμίως στο είδος της. Αλλά εάν η εξαγορά προχωρήσει, η Bayer μάλλον θα δεχθεί τα πυρά των πολυάριθμων εχθρών της Monsanto.
Η Monsanto πουλά εδώ και δύο δεκαετίες γενετικώς μεταλλαγμένους σπόρους, με αποτέλεσμα να προκαλεί την οργή περιβαλλοντικών ακτιβιστών, οι οποίοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει η καλλιέργεια και κατανάλωση μεταλλαγμένων. Παράλληλα, της έχουν επιτεθεί για τον τρόπο με τον οποίο επιβάλει τις πατέντες της, έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί τις αυτοκτονίες αγροτών στην Ινδία και της έχουν αποδώσει τη συρρίκνωση των πληθυσμών της πεταλούδας. Και ενώ η Monsanto απορρίπτει όλες τις κατηγορίες, το κακό της όνομα επιβιώνει. «Η φήμη της Monsanto είναι κατεστραμμένη», λέει ο Eric Schiffer, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων Reputation Managements Consultants.com. «Η Monsanto αντιμετωπίζεται ως διαβολική».
Στην έρευνα της Harris Poll για τις πιο αγαπητές και μισητές αμερικανικές επιχειρήσεις για το 2015, η Monsanto ήταν τέταρτη από το τέλος. Δεν τα πήγε τόσο άσχημα όσο η Goldman Sachs που βρέθηκε στον «πάτο» της λίστας, αλλά κατάφερε να μείνει πίσω ακόμα και από εταιρίες όπως οι BP και Halliburton, παρά την εμπλοκή τους στη διαρροή πετρελαίου Deepwater Horizon, που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές όλων των εποχών.
Η Monsanto παρήγαγε αμφιλεγόμενα προϊόντα σε όλη της την ιστορία, όπως τα άκρως τοξικά πολυχλωριωμένα διφαινύλια, γνωστά ως PCB. Ήταν επίσης μια από τις εταιρίες που παρήγαγε το μείγμα ζιζανιοκτόνων που είναι γνωστά με την ονομασία Agent Orange, που χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν ότι γύρω από τη Monsanto θα ξεσπάσει ένας πόλεμος προσφορών και αντιπροσφορών. Ήδη, η διοίκησή της απέρριψε τα 62 δισ. δολάρια της Bayer, δείχνοντας ωστόσο ότι είναι ανοικτή σε καλύτερες προτάσεις. Άλλωστε, στην αγορά κυκλοφορεί η φήμη ότι και η BASF ενδιαφέρεται για τη Monsanto, που ξαφνικά γίνεται πολύφερνη νύφη.
Στην περίπτωση που προχωρήσει η συμφωνία με την Bayer, οι Γερμανοί αναμένεται να καταργήσουν το όνομα της Monsanto και να αναθεωρήσουν τις τακτικές της, εκτιμούν σύμβουλοι επιχειρήσεων. Έτσι, δεν αποκλείεται οι διαχειριστές κεφαλαίων που έως τώρα δεν ήθελαν ούτε να ακουμπήσουν τη Monsanto, να τη δουν με άλλο μάτι. Έτσι και αλλιώς, η Monsanto έχει υπάρξει στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από τα μεταλλαγμένα για τόσο πολύ καιρό, ώστε διαθέτει μια «μηχανή» δημοσίων σχέσεων που τρέχει ρολόι. Η εταιρία έχει προσλάβει επιστήμονες για να γράψουν γύρω από τα πλεονεκτήματα της βιοτεχνολογίας στα φυτά. Έχει καλέσει δημοσιογράφους να επισκεφτούν τα κεντρικά γραφεία της στο Σεν Λούις και έχει αναθέσει στον επικεφαλής τεχνολογίας της, τον Robb Fraley, να υπερασπίζεται τακτικά τα μεταλλαγμένα στα social media.
Πριν από 20 χρόνια, όταν η τεχνολογία των μεταλλαγμένων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, η Monsanto αντιμετώπιζε τις ανησυχίες του κοινού με «ύβρη και αφέλεια», είχε παραδεχθεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Hugh Grant σε παλαιότερη συνέντευξή του. Ως ηγέτης της αγοράς και εφευρέτης κάποιων τεχνολογιών GMO, η εταιρία συγκεντρώνει πάνω της όλα τα βέλη, αναγνωρίζει. Και αυτό είναι μάλλον αλήθεια, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι η Monsanto δεν είναι η μοναδική που παράγει μεταλλαγμένους σπόρους. Το ίδιο κάνει και η Bayer, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πλήττει τη δημόσια εικόνα της.