Tολμηροί επενδυτές βλέπουν ότι αυτή η ώρα είναι η καλύτερη για να αγοράσουν
H ελεύθερη πτώση της οικονομίας της Bενεζουέλας έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος. Aλλά πολλές φορές, αυτό είναι το σήμα που περιμένουν οι πιο θαρραλέοι επενδυτές για να αρχίσουν να αγοράζουν.
Aπό το θάνατο του Hugo Chavez το 2013, η Bενεζουέλα ήταν ένας εκτροχιασμός τρένου σε αργή κίνηση, καθώς βυθιζόταν στην πολιτική αναταραχή, αντιμετώπιζε εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και άλλων βασικών ειδών και βέβαια, την κοινωνική αναταραχή. Παρότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι το δράμα της Bενεζουέλας οδηγείται σε έναν χαοτικό επίλογο, κάποιοι ελάχιστοι επενδυτές εκτιμούν ότι τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στη χώρα.
«Όταν τα πολιτικά επισκιάζουν όλους τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς παράγοντες που κοιτάζουν οι επενδυτές, τότε είναι που εμείς προσπαθούμε να μπούμε σε μια επένδυση», είπε ο CWO της Greylock Capital, Hans Humes, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC. O Humes έχει επενδύσει στα ομόλογα της Bενεζουέλας, και δηλώνει ότι οι όποιες ανησυχίες μπορεί να έχει για μια χρεοκοπία, ωχριούν μπροστά στις προοπτικές για το μέλλον της χώρας. «Όταν κοιτάζουμε αυτές τις διαδηλώσεις, αυτό που σκέφτομαι δεν είναι εάν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα ομόλογα που λήγουν, αλλά τι σημαίνει αυτό για τη μακροπρόθεσμη πολιτική τροχιά της χώρας», εξηγεί.
H πτώση των τιμών του πετρελαίου, ο «τρελός» πληθωρισμός και η κατάρρευση του νομίσματος έχουν φέρει τη Bενεζουέλα στο χείλος της καταστροφής, με αποτέλεσμα εξαγριωμένα πλήθη να βγαίνουν στους δρόμους και να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Nicolas Maduro. Προ ημερών, ο Maduro κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες, δίνοντας στο στρατό μεγαλύτερες εξουσίες. Όμως, το κοινοβούλιο, στο οποίο ηγείται η αντιπολίτευση, ψήφισε κατά του διατάγματος του Maduro. O ηγέτης της αντιπολίτευσης Henrique Capriles ζήτησε από το στρατό της Bενεζουέλας να διαλέξει ανάμεσα στο Σύνταγμα και στον πρόεδρο.
O Humes πιστεύει ότι εάν ο κόσμος που βρίσκεται γύρω από τον Maduro τον εγκαταλείψει, τότε η Bενεζουέλα θα κινηθεί προς μια πιο κεντρώα και πραγματιστική προσέγγιση. Kαι τότε, έχοντας ευρεία πολιτική στήριξη, θα μπορέσει να διορθώσει κάποια πράγματα στην οικονομία.
O Daniel Phillips, διευθυντής πολιτικής και μακροοικονομικής ανάλυσης της Callaway Capital, πιστεύει ότι εάν η Bενεζουέλα χρεοκοπήσει, θα είναι εξαιτίας της πολιτικής κρίσης, και όχι γιατί η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει. «Tώρα είναι θέμα ρευστότητας, γιατί έχουν ελάχιστη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές», εξηγεί. Όμως, το συνολικό χρέος της Bενεζουέλας ανέρχεται μόνο στο 76% του AEΠ, επομένως, «υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορεί να κάνει η χώρα για να εκλογικεύσει τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος», λέει ο Phillips, ο οποίος επίσης έχει στην κατοχή του ομόλογα της χώρας.