Στην κερδοφορία επέστρεψε το α’ τρίμηνο 2016 η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της βελτίωσης του προ προβλέψεων αποτελέσματος.
Η τράπεζα κατέγραψε προ φόρων κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών στο αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 298,9 εκατ. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,8%.
Τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, στα 274,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης εξόδων / εσόδων έχει βελτιωθεί στο επίπεδο του 47,8%.
Εξάλλου η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο 2016 σε Ευρώ 24,1 δισ. Τον Μάιο 2016, η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε Ευρώ 19,2 δισ., μειωμένη κατά Ευρώ 0,5 δισ. ενώ η άντληση ρευστότητας μέσω Ομολόγων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας II) περιορίσθηκε σε Ευρώ 2,7 δισ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο 2016, ο Δείκτης Δανείων σε Καθυστέρηση ανέρχεται σε 37,4% στο τέλος Μαρτίου 2016. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανήλθε σε 70%, επιτρέποντας την ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων.
Παράλληλα, οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το α΄ τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 255,1 εκατ. ευρώ ή 165 μονάδες βάσεως έναντι μέσου όρου 220 μονάδων βάσεως κατά το 2015 (εξαιρουμένων των προβλέψεων στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού).
Η Alpha Bank έχει προχωρήσει στη σύσταση κοινοπραξίας για τη διαχείριση μη εξυπηρετουμένων χαρτοφυλακίων τόσο ιδιωτών, με την Aktua, όσο και μεγάλων επιχειρήσεων, με το ΚΚR, και θεωρεί προτεραιότητα τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, έπειτα από ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό έτος, η τράπεζα πέτυχε να επανέλθει σε κερδοφόρο πορεία. Η Alpha Bank εφαρμόζει το επιχειρησιακό της σχέδιο μέσω της διατήρησης της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης, της βελτίωσης της ρευστότητας και ταυτοχρόνως μέσω της ενίσχυσης των συνεργασιών με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται η επανένταξη των κρατικών τίτλων ως αποδεκτών ενεχύρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών γραμμών, ενώ η τράπεζα προσβλέπει στη συμμετοχή των ομολόγων ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚT, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τονίζει ο κ. Μαντζούνης.