Αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμφωνία κοινής δράσης στον τομέα των επιχειρήσεων
Τον «οδικό χάρτη» για τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος ομόλογός του Μανουέλ Βαλς, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ως νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος.
«Η απόφαση για την απομείωση του χρέους αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την αποκαταστάση της εμπιστοσύνης των αγορών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε «ριζοσπαστικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ανασυγκρότηση της δημοσίας διοίκησης και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο πρωθυπουργός έκανε και πάλι αναφορά στις σχέσεις ειλικρινούς φιλίας που διατηρούν οι δύο χώρες, αλλά και της βαθιάς εκτίμησης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, υπενθυμίζοντας την στάση της γαλλικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής, πέρυσι το καλοκαίρι.
«Στις δυσκολίες έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλον», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνάμε ότι, το προηγούμενο καλοκαίρι, η Γαλλία στάθηκε δίπλα στον ελληνικό λαό αποκρούωντας εκβιασμούς και ακρότητες που έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή όλης της ευρωζώνης».
Συνεργασία και τομείς κοινής δράσης
Ειδικότερα για τους τομείς που οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ευκαιρία τη μεταρρύθμιση στην δημόσια διοίκηση.
«Σε αυτό το πλαίσιο συνυπογράψαμε οδικό χάρτη που δίνει σάρκα και οστά στην διακήρυξη του περασμένου Οκτωβρίου», ανέφερε και ανέλυσε τους τομείς κοινής δράσης:
– Επενδύσεις στις ελληνικές υποδομές
– Δημιουργία ελληνογαλλικών κοινοπραξιών σε τρίτες χώρες
– Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
– Ενέργεια
– Γεωργία
– Νεοφυείς επιχειρήσεις
– Πολιτισμός
Τριπλή κρίση
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ευρώπη διέρχεται μία τριπλή κρίση: Κρίση ασφάλειας, οικονομική, προσφυγική κρίση.
Υπογράμμισε την ανάγκη για προοδευτικές λύσεις, «που να διαφυλάσσουν Ευρώπη και τις αξίες της και να αποτελούν ανάχωμα στις δυνάμεις της άκρας δεξιάς που αποτελούν κοινή απειλή».
Ζήτησε ένταση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και στην Ευρωζώνη όπου όπως ανέφερε «ο νεοφιλευθερισμός περιορίζει δραστικά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».
Εμπορική συμφωνία TTIP
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ -την γνωστή ως ΤTIP- λέγοντας ότι «δεν μπροούμε να συναινέσουμε σε μία τέτοια εμπορική σχέση πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των κρατών και των πολιτκών έναντι των πολυεθνικών».
Προσφυγικό
Αναφορικά με το προσφυγικό, υπογράμμισε την αλληλεγγύη που έχει δείξει η Γαλλία και την ευχαρίστησε για τη στήριξή της καθώς όπως είπε «είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και είναι η χώρα που ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα δέχεται 400 πρόσφυγες το μήνα».
«Η Γαλλία δίνει το παράδειγμα και σε άλλους εταίρους που επιμένουν να απορρίπτουν οποιαδήποτε συμμετοχή στις μετεγκαταστάσεις».
Τόνισε ακόμα την ανάγκη να συνεχιστεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας χωρίς αναταράξεις και να υποστηριχθεί ενεργά κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό των πολέμων.