Στο μικροσκόπιο της εφορίας μπαίνουν από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις και οι λογαριασμοί Ελλήνων σε τράπεζες 100 χωρών παγκοσμίως.
Ο έλεγχος πλέον δεν θα αφορά μόνο τράπεζες στην Ευρώπη, αλλά και σε φορολογικούς παραδείσους, ακόμη και στην Ελβετία, όπου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα για εισοδήματα, μετοχές, καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Συστήματος Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφορικών, αποκτά ένα παγκόσμιο «μάτι» σε έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών σε λογαριασμούς Ελλήνων, σε πιστωτικά ιδρύματα από τα νησιά Φερόες έως την Αντίγκουα και από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία. Και μάλιστα όχι απλώς κωδικούς λογαριασμών, όπως στις διάφορες λίστες μέχρι τώρα αλλά σε λογαριασμούς με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κλοιός σφίγγει και όσοι νομίζουν ότι μέχρι το 2017 υπάρχει περιθώριο χρόνου για μετακίνηση κεφαλαίων, θα διαψευστούν, καθώς η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων, που το 2016 βρίσκονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε 60 χώρες του κόσμου.
Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρούμενης της Αυστρίας, που θα ενταχθεί στο σύστημα από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα στο σύστημα της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών μπαίνουν, μεταξύ άλλων, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανδόρα, Χονγκ κόνγκ, Ρωσία και Σιγκαπούρη.
Ο όγκος των πληροφοριών που θα αρχίσει να εισρέει από το επόμενο έτος στις ελληνικές αρχές αναμένεται να είναι τεράστιος, ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο φορολογούμενος, του οποίου η περιουσιακή κατάσταση στο εξωτερικό αποκαλύπτεται, είναι και φοροφυγάς.