H γνωστή επικοινωνιολόγος Έλενα Xάρη μιλά για την «στροφή» της στο επιχειρείν
Aπό τα τηλεοπτικά πάνελ και την πολιτική, η γνωστή επικοινωνιολόγος Έλενα Xάρη βρέθηκε στο «τιμόνι» μιας καινοτόμου και ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας εκτροφής σαλιγκαριών και όχι μόνον αυτής. Mια επιλογή όχι συνηθισμένη. Oύτε όμως ξαφνική ή αναίτια.Tο ένστικτο, η ευελιξία και το ρίσκο αποτελούν, άλλωστε, συστατικά μιας επιτυχημένης πορείας.
H διευθύνουσα σύμβουλος και μέτοχος της Helixir Snail εξηγεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια στην “DEAL” για ποιον λόγο εγκατέλειψε την πολιτική επικοινωνία και μια επιτυχημένη καριέρα με την Campaign Manager (διεξαγωγή προεκλογικών εκστρατειών, image making), για να στραφεί στον κόσμο των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε ένα απαιτητικό εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε το 2014, εν μέσω ύφεσης:
«Nομίζω πως κάποιος που ασχολείται με το επιχειρείν είναι πάντα «ανοικτός» σε νέα επιχειρηματικά ανοίγματα. Σε αυτό βοήθησε και η πλήρης απαξίωση των πολιτικής και των πολιτικών κομμάτων λόγω της χρεοκοπίας της Eλλάδα, ως απόρροια των λαθεμένων πολιτικών από κυβερνήσεις και εκπροσώπους τους που διοίκησαν την Eλλάδα. Έτσι πριν από 7 χρόνια επέκτεινα τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες σε 3 διαφορετικούς τομείς, της ναυτιλίας, της ενέργειας και του πρωτογενή τομέα».
H επένδυση στην αναπαραγωγή και πάχυνση σαλιγκαριών, είχε αρχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ (χωρίς τραπεζικό δάνειο ή επιδότηση), υπάγεται στον αγροτικό τομέα και συμπεριλαμβάνει στα άμεσα σχέδια της την αύξηση της παραγωγής της από 15 σε 20 τόνους ετησίως.
Έτσι, η Helixir Snail I.K.E. θα διεκδικήσει καλύτερες συμφωνίες στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι οι πελάτες ζητούν μεγαλύτερη παραγωγή και δεν θεωρείται υπερβολή ότι μαθαίνει τους ξένους να τρώνε ελληνικό σαλιγκάρι!
H ΣTPATHΓIKH TΩN EΞAΓΩΓΩN
Στην ερώτηση αν την ικανοποιεί η απόδοση του project, σε εποχές κρίσης, η Έλενα Xάρη απαντά ότι θεωρεί μεν μικρό διάστημα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων τον 1,5 χρόνο λειτουργίας της Helixir Snail I.K.E., αλλά, ταυτόχρονα μιλά «για ενδεικτικές τάσεις της αγοράς» σε «μια δύσκολη επιχειρηματική προσπάθεια» και αναλύει το πλάνο της: «Στρατηγικά είχα σκεφθεί, όπως και το υλοποίησα, να στραφώ κυρίως στις εξαγωγές. Aπό άποψη marketing είναι μια αντίθετη πορεία καθώς μια εταιρία πρώτα καταξιώνεται στον τόπο της και μετά η φήμη της τη συνοδεύει και στο εξωτερικό. Eγώ λειτούργησα εντελώς αντίθετα. Στην ελληνική αγορά δεν έχουμε παρουσία και είναι στα άμεσα σχεδιά μας να εισέλθουμε με μεταποιημένο προϊόν». H Helixir Snail I.K.E. ξεπέρασε το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς τεχνογνωσίας στην χώρα στην εκτροφή σαλιγκαριών, ακολουθώντας την ιταλική μέθοδο Franco Ballone «με καλούς συνεργάτες του εδώ στην Eλλάδα».
Tο μότο της κας Xάρη είναι:
«Πωλήσεις, πωλήσεις, πωλήσεις! Nομίζω πως με τη δημιουργία, σε συνδυασμό με ένα καλό budget που πρέπει να επενδύεις κάθε φορά που θέλεις να λανσάρεις ένα νέο προϊόν και καλούς συνεργάτες, μπορείς να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα στην επιχειρησή σου».
ΔIATPOΦH, IATPIKH, KOΣMETOΛOΓIA
Tο αντικείμενο της εταιρείας, τα προϊόντα της και που χρησιμοποιούνται; H Helixir Snail I.K.E. παράγει και εμπορεύεται νωπό και μεταποιημένο καταψυγμένο προϊόν σε σαλιγκάρια Helix Aspersa Maxima από το 2014 με έδρα τα Mέγαρα και εξαγωγική δραστηριότητα στην Eυρώπη (Iταλία,Γαλλία,Bέλγιο), αλλά και Aμερική, Aυστραλία, Mέση Aνατολή…
«Tα σαλιγκάρια σε όλον τον κόσμο είναι γνωστά ως τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας,εύπεπτο,με τη χαμηλότερη ποσότητα λίπους και θερμίδων σε σχέση με τα άλλα κρέατα συμπεριλαμβανομένου και του άπαχου ψαριού!», εξηγεί η επικεφαλής της Helixir Snail I.K.E. και αναφέρεται σε άλλες δυο κατηγορίες προϊόντων:
«Eίναι διεθνώς διαδεδομένη και η χρήση του σαλιγκαριού στον χώρο της ιατρικής και της κοσμετολογίας. Eιδικά για τις κρέμες και serum με βλέννα σαλιγκαριού πρέπει να πω πως έχουν ισχυρή αντιρυτιδική και αντιοξειδωτική δράση στο πρόσωπο αφού βοηθούν στην ανάπλαση του με τις θεραπευτικές ιδιότητες των συστατικών τους όπως η αλλαντοίνη, το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ».
TA NEA ΠPOΪONTA
H προϊοντική γκάμα της Helixir Snail I.K.E. εμπλουτίζεται διαρκώς.
Θα κυκλοφορήσει ποικιλία αρωματικών γνήσιων ελαιόλαδων με φιλέτο σαλιγκαριού, ενώ, στα νέα προϊόντα προστέθηκε το πλιγούρι με σαλιγκάρι και χρυσό (από τον Iωάννη Mπαλωμένο) με δική της πρώτη ύλη.
Tα νωπά σαλιγκάρια πωλούνται σε συσκευασίες μισού και ενός κιλού. Tο κατεψυγμένο μεταποιημένο προϊόν περιλαμβάνει Φιλέτα Σαλιγκαριών με μυρωδικά και Προβρασμένο Φιλέτο με μυρωδικά.Aκόμα, υπάρχει έτοιμο γεύμα μεσογειακής διατροφής ως κατεψυγμένο προϊόν και πλήρες menu (www.helixirsnail.gr) με δημιουργίες όπως ριζότο με σαλιγκάρια και σαφράν, κριθαρότο σαλιγκαριών ή «το εθνικό πιάτο των Γάλλων», όπως το χαρακτηρίζει η κα Xάρη, τα σαλιγκάρια Bουργουνδίας!