Κινητοποίηση πόρων ύψους 8 δισ. ευρώ, εντός της διετίας 2016-17, μέσω της ενεργοποίησης -έως τα τέλη Σεπτεμβρίου- του 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Η ενεργοποίηση σημαίνει ουσιαστικά την εξειδίκευση των προγραμμάτων και όχι την προκήρυξη αντίστοιχων δράσεων ή την εκταμίευση πόρων. Πρόκειται δηλ. για την αρχική φάση, ώστε να προκηρυχθούν από τους αρμόδιους φορείς οι διαγωνισμοί και στην συνέχεια να ξεκινήσει σταδιακά η υλοποίηση των δράσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 25% του νέου ΕΣΠΑ ( 4,5 δισ. ευρώ), ενώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50%, το μισό δηλαδή των προγραμμάτων. Ωστόσο, παρά το ότι διανύουμε ήδη τον δεύτερο χρόνο της νέας προγραμματικής περιόδου, δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για απορρόφηση πόρων με εξαίρεση των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας.
Ενδεικτική είναι η πορεία του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, στο πλαίσιο του οποίου έχουν προκηρυχθεί τέσσερις δράσεις, από τις οποίες μόνο οι δύο έχουν ολοκληρωθεί –και μάλιστα μετά από διαδοχικές παρατάσεις. Η Αγορά κυριολεκτικά διψά για ρευστότητα, κάι που φάνηκε από την συμμετοχή στο πρόγραμμα της «Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας», στο πλαίσιο του οποίου υποβλήθηκαν 5.600 αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 318 εκατ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος διαμορφώνεται στα 72 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η υποβολή 16.193 στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε την παράταση των καταληκτικών προθεσμιών ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων για τις δύο εν εξελίξει δράσεις. Έτσι, η νέα ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για «Ενίσχυση Τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών», ορίστηκε στις 4 Ιουλίου 2016 [βλ. σχετικά: Νέες προθεσμίες για τις δράσεις Ενίσχυσης Τουριστικών ΜμΕ], αντί της 6ης Ιουνίου 2016, ενώ για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», η νέα προθεσμία ορίστηκε για τις 8 Ιουλίου αντί 9ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της «μεγάλης ώθησης που προκάλεσε στο επενδυτικό ενδιαφέρον η πρόσφατη απόφαση για την ενεργοποίηση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η οποία επιτρέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής». Κίνητρο για το αυξημένο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το υπουργείο, υπήρξε και η αύξηση του προϋπολογισμού στα 90 και 110 εκατ. ευρώ για τα δύο προγράμματα αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του νέου ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 4,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,6 δισ. ευρώ είναι κοινοτικοί πόροι και ο σχεδιασμός προβλέπει την ενεργοποίηση 1,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των δράσεων που προγραμματίζεται να δημοσιευθούν έως τον Σεπτέμβριο είναι η ανάπτυξη clusters και θερμοκοιτίδων (22,5 εκατ. ευρώ), η αναβάθμιση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων (40 εκατ. ευρώ), σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων (25 εκατ. ευρώ), διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (50 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών (280 εκατ. ευρώ), υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησής τους (67 εκατ. ευρώ) και το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων (248 εκατ. ευρώ).