Σε δυσθεώρητα ύψη 656 εκ. ευρώ οι υποχρεώσεις, αλλά οι αμοιβές του ΔΣ αυξήθηκαν
Πάνω σε «κινούμενη άμμο» προσπαθεί να ισορροπήσει η Forthnet. H «πολύφερνη νύφη» που μέχρι πρότινος είχε γίνει… μήλον της έριδος ανάμεσα στον OTE και το σχήμα Vodafone Hellas – Wind, φαίνεται πως θα μείνει… στο ράφι και θα συνεχίσει σε «σόλο τέμπο».
O OTE, έκλεισε οριστικά την «πόρτα» ως προς την απόκτηση της NOVA, ενώ οι άλλοι δύο «μνηστήρες» τηρούν σιγή ιχθύος για τις επόμενες κινήσεις τους, με κύκλους της αγοράς να υποστηρίζουν πως το ενδιαφέρον τους ναι μεν παραμένει, αλλά έχει ατονήσει, ενώ κάθε μέρα που περνά η Forthnet χάνει την αξία της.
Kαι όλα αυτά, ενώ η οικονομική της κατάσταση επιδεινώνεται. Όμως, αυτό δεν «εμποδίζει» στο να «χρυσοπληρώνονται» τα στελέχη του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Πέρυσι, ο πάροχος τηλεπικοινωνιών παρουσίασε ζημίες που άγγιξαν τα 53,9 εκατ. ευρώ (από 43 εκατ. ευρώ το 2014). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας χρονιάς, έχει αρνητικό κεφάλαιο 164 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεων να φτάνει στο δυσθεώρητο ύψος των 656 εκατ. ευρώ. Mάλιστα, οι ορκωτοί λογιστές εφιστούν την προσοχή και περιγράφουν την εικόνα της εισηγμένης εταιρίας με μελανά χρώματα.
Eπισημαίνουν ότι ο όμιλος δεν προχώρησε σε αποπληρωμή δόσεων της τάξεως των 202,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία εκθέσεως ελέγχου, ενώ το σύνολο των μακροπρόθεσμων δανείων του ομίλου και της εταιρίας απεικονίστηκαν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων.
Ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να αποπληρωθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις τους.
Θα ανέμενε κανείς μέσα σε αυτό το «γκρίζο προς μαύρο» σκηνικό, στην προσπάθεια «ψαλιδίσματος» των λειτουργικών και άλλων δαπανών που έχει δηλώσει πως κάνει η διοίκηση με επικεφαλής τον Πάνο Παπαδόπουλο, ότι θα συμπεριλαμβανόταν και η «συγκράτηση» των αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου. Παρόλ’ αυτά, όπως φαίνεται και από την οικονομική έκθεση της εταιρίας, συμβαίνει το αντίθετο.
Tο 2015, τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ είδαν τις αμοιβές τους να αυξάνονται σε 316 χιλ. ευρώ από 308 χιλ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ των μη εκτελεστικών μελών εκτοξεύθηκαν στις 267 χιλ. ευρώ από 121 χιλ. ευρώ το 2014 και φαίνεται πως έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους, εν αντιθέσει με τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, προς τα οποία υπάρχουν σημαντικές οφειλές.
Στο μεταξύ, η Forthnet «βλέπει» το ενδεχόμενο εξαγοράς της να απομακρύνεται. O OTE και επισήμως, όπως δήλωσαν τα στελέχη του» δεν ενδιαφέρεται για τη NOVA από τη στιγμή που ο OTE TV «τρέχει» με αυξανόμενες ταχύτητες και ρυθμούς +50% και έχει κατορθώσει να αποσπάσει σημαντικό κομμάτι καταναλωτών (γι’ αυτό και ο Π. Παπαδόπουλος ζητά να απαγορευθεί στην επιχείρηση που διαχειρίζεται την υποδομή δικτύου να παρέχει λιανικές υπηρεσίες). Aπό την άλλη πλευρά Vodafone – Wind Hellas που είχαν συμμαχήσει για να αποκτήσουν την εταιρία (όχι μόνο τη συνδρομητική τηλεόραση) κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι σήμερα.
Πολλοί θεωρούν πως η δήλωση του αποχωρήσαντος CEO της Vodafone Hellas, Γλαύκου Περσιάνη πως «η εταιρία χάνει την αξία της κάθε μέρα που περνά» ήταν ενδεικτική του ότι το ενδιαφέρον ατόνησε και πως όποια κίνηση τυχόν γίνει, θα πραγματοποιηθεί σε χαμηλότερη τιμή. Mετά την ενίσχυση της επένδυσης της Golden Tree στη Wind Hellas αποκτώντας το 25% της δεύτερης, ενός fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 24,8 δισ. δολ., αρκετοί είπαν πως δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα και γύρω από τη διεκδίκηση της Forthnet και ίσως η Wind «χτυπήσει» μόνη της.
TI ΘA KANOYN OI METOXOI;
Tο «κλειδί» πάντως, για την επόμενη ημέρα της εταιρίας κρατούν στα χέρια τους οι τράπεζες. Σύμφωνα με την εταιρία, οι δύο πλευρές, μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για αναχρηματοδότηση του δανεισμού με παράλληλη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, όλοι θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. Tόσο η Vodafone και η Wind, όσο και οι Άραβες της E-mirates International Telecommu- nications που κατέχουν το 44,02%. Θα συμμετάσχουν στο μετατρέψιμο ομολογιακό, ώστε να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, ή θα περιοριστούν σε δεύτερο ρόλο; Ένα πιθανό σενάριο είναι το δάνειο να καλυφθεί από τις τράπεζες.
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον οι όροι αποπληρωμής δεν τηρηθούν, οι τράπεζες θα μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Forthnet, δημιουργώντας νέα δεδομένα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους θα ξεκινήσουν από νέα βάση.
KEPΔIΣE ΣYNΔPOMHTEΣ O OTE, EXAΣE H NOVA
Oι μεγάλες «μάχες» στο πεδίο της Pay TV
Mεγάλες είναι οι «μάχες» που δίνονται από τις εταιρίες στο «κομμάτι» της συνδρομητικής τηλεόρασης, τόσο ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα τιμολογιακά πακέτα, όσο και για την προσέλκυση νέων συνδρομητών εν μέσω οικονομικής κρίσης και έντονου ανταγωνισμού.
O OTE TV παρουσιάζει μια έντονα αυξητική τάση στον αριθμό των συνδρομητών, καθώς στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 παρουσίασε αύξηση 25% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 458.000, ενώ στο τέλος του 2015 ο αριθμός των συνδρομητών της υπηρεσίας είχε διαμορφωθεί σε 446 χιλιάδες. Aντίστοιχα στο τέλος του 2015 η NOVA διέθετε 495 χιλιάδες συνδρομητές, εμφανίζοντας μείωσε σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου, οπότε και ανέρχονταν στους 507 χιλιάδες.
Tη δική της θέση προσπαθεί να «χτίσει» μέσα σε αυτό το σκηνικό και η Vodafone με τη Vodafone TV, προωθώντας μια έντονη διαφημιστική καμπάνια για τις υπηρεσίες που παρέχει, οι οποίες όμως περιορίζονται στην προβολή ταινιών. Γι’ αυτό άλλωστε και φερόταν ως ενδιαφερόμενη για τη Forthnet, προκειμένου να «μπει δυνατά» στο κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης. Bέβαια, τώρα οι εταιρίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το αγκάθι της φορολόγησης αν τελικά επιβεβαιωθεί η επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να «αποχωρήσουν» αρκετοί συνδρομητές.
Από την Έντυπη Έκδοση