«Πόλεμο» δέχεται το brand-name του ελληνικού γιαουρτιού έξω από τα σύνορα αφού οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος, με τελευταία εκείνη των Τσέχων και μάλιστα με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πλέον, με την Κομισιόν να συνυπογράφει, η Τσεχία θα μπορεί να παράγει γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο θα φέρει τον όρο ελληνικό γιαούρτι, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων με σκοπό να προφυλαχθεί η ελληνική προέλευση, η οποία αποτελεί και σφραγίδα υψηλής ποιότητας για το προϊόν.
Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος τζίρος του παρανόμως επισημαινόμενου προϊόντος ως ελληνικό γιαούρτι, ανέρχεται στα 20 δισ. ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το νούμερο εκτινάσσεται στα 50 δισ.
Η απόφαση της Κομισιόν
Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία με την έγκριση της Κομισιόν θα μπορεί να παράγει γαλακτοκομικό προϊόν με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», αφού, όπως επισημαίνει η Επιτροπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, «ο όρος “ελληνικό γιαούρτι” αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής».
Έτσι η Κομισιόν χορήγησε τη σχετική άδεια στην Τσεχία και απλά υποχρεώνει στους Τσέχους να «επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι», ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές».
Προσφυγή στα δικαστήρια για το «ελληνικό γιαούρτι» Τσεχίας
Προσφυγή στα δικαστήρια κατά της απόφασης της Τσεχίας να παράγει «ελληνικό γιαούρτι» προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η αναφορά σε «ελληνικό γιαούρτι» υποδηλώνει προέλευση και αυτό αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή. «Πρέπει να δούμε τις νομικές πτυχές του θέματος. Θα το παρακολουθήσουμε και θα προσφύγουμε στα δικαστήρια», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική για τη φέτα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει κλείσει από το 2014 και καταλόγισε αμέλεια στην κυβέρνηση Σαμαρά, προσθέτοντας ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ.
Σχολιάζοντας την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ), ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει, επανειλημμένα, το ζήτημα της προστασίας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) που αφορά και την ελληνική φέτα και τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ενημερώσει αναλυτικά τους βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ
«Στην απάντησή της η ΕΕ εμφανίζεται να αποδέχεται αυτήν την απίστευτη Τσεχική νομοθεσία κάνοντας μόνο μια μικρή προσθήκη που τουλάχιστον υποβαθμίζει την νοημοσύνη μας. Σε αντίδραση αυτού αλλά κυρίως λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε, το Υπ. Γεωργίας εξήγγελλε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση.
Ο ΣΕΒΓΑΠ θεώρει ότι η επιλογή αυτή, παρόλο που είναι αυτονόητη, είναι και πολύ λίγη και πολύ καθυστερημένη. Δυστυχώς είναι περισσότερο τυπική παρά ουσίας για τους εξής σοβαρούς λόγους:
1. Αυτό που έγινε με την Τσεχία είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου και πολύ κακώς θεωρούμε ότι η λύση θα προκύψει από ένα τέτοιο όργανο που συνήθως εξυπηρετεί το (κακώς εννοούμενο) κοινοτικό συμφέρον και όχι το εκάστοτε εθνικό.
2. Η σημαντικότητα του θέματος είναι τόσο μεγάλη που ίσως να μην υπάρχει αντίστοιχό του. Ο ετήσιος τζίρος του παρανόμως επισημαινόμενου σήμερα στην ΕΕ ελληνικού γιαουρτιού είναι περίπου €20 δισ. Είναι ασύλληπτο το μέγεθος σε σχέση με τα μέτρα της Ελλάδος. Αν δε, θέλουμε να το αναγάγουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το νούμερο είναι €50 δισ. !
3. Ένα εθνικό πρόβλημα (αλλά συνάμα και τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα μας) δεν υποστηρίζεται σε ένα δικαστήριο απλά και μόνο για να κερδίσουμε μια μικρή μάχη. Οι ενέργειές μας πρέπει να στοχεύουν στο να κερδίσουμε τον πόλεμο στην ΕΕ. Γι’ αυτό πρέπει να αναχθεί το θέμα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο (σε επίπεδο Πρωθυπουργού).
4. Ο πόλεμος που πρέπει να διεξάγουμε παρότι δύσκολος και μεγάλος είναι ταυτόχρονα και πολύ απλός γιατί διεκδικούμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο όρος «ελληνικό» προσδιορίζει προέλευση και μόνο προέλευση του προϊόντος όταν χρησιμοποιείται στην ονομασία του.
5. Χρειάζεται παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες ένας τεράστιος σχεδιασμός δράσεων και απόλυτη συμφωνία γι’ αυτές πέρα και πάνω από κόμματα, κυβερνήσεις και μικροπολιτικές. Χρειάζεται ένας πραγματικά εθνικός σχεδιασμός.
Ο ΣΕΒΓΑΠ θεώρει ότι επείγει και επιβάλλεται μια τέτοια πανεθνική προσπάθεια. Παρόλο λοιπόν που αυτή η προσπάθεια αφορά την διεκδίκηση της αυτονόητης έννοιας της λέξης «ελληνικό» δεν είναι εύκολη γιατί την αφήσαμε έρμαιο της καπήλευσης και της παραπληροφόρησης για πολλά χρόνια. Κάθε μέρα που περνάει παγιώνει αυτό το καθεστώς της ακραίας εξαπάτησης του ευρωπαίου (και όχι μόνον) καταναλωτή εις βάρος της χώρας μας καθιστώντας αυτό ως κανόνα και το δίκαιό μας ως εξαίρεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.