Την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές, να αυξηθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, υπογράμμισε Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην φιλελεύθερη εφημερίδα Βέντομαστι.
«Η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας» επισήμανε ο Ουλιουκάγεφ, κάνοντας παράλληλα λόγο για κάποιες πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, και εκτιμώντας ότι η εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ) μπορεί να είναι θετική το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση. «Μολαταύτα, οι υπολογισμοί μας δείχνουν πως ακόμη και σε περίπτωση αυξημένων τιμών του πετρελαίου, η επάνοδος σε ποσοστά ανάπτυξης από 5% ως 7% (σ.σ. ο μέσος όρος της δεκαετίας του 2000) είναι σχεδόν αδύνατη», προέβλεψε ο ίδιος.
Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε επίσης, όπως και άλλοι στη Ρωσία, ότι την τρέχουσα οικονομική κρίση, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενες, δεν θα ακολουθήσει μια σθεναρή ανάκαμψη.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προέβλεψε πρόσφατα ότι η οικονομία δεν θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά εάν η χώρα του δεν μπορέσει να εντοπίσει «νέες πηγές ανάπτυξης», κάτι που ορισμένοι πολιτολόγοι ερμήνευσαν ως ένδειξη της πρόθεσής του να παρουσιάσει ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας χαρακτήρισε ως ρεαλιστική την επίτευξη ενός ποσοστού οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 4%. Αλλά για αυτό η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις, ειδικά στις υποδομές, συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο Ουλιουκάγεφ υπογράμμισε τη σημασία που δίνει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και ακολούθως τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των εξαγωγών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας έκρινε ότι πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία της αγοράς εργασίας, με την ενθάρρυνση της κινητικότητας των εργαζομένων και τη διευκόλυνση των απολύσεων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, το οποίο είναι από τη δεκαετία του 1930 στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες: «Είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος να παραταθεί ο ενεργός (εργασιακός) βίος των μελλοντικών συνταξιούχων και να μειωθεί το έλλειμμα εργατικών χεριών στην αγορά», σημείωσε.