ΤΟ CASUAL DRESS CODE ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η JP Morgan χαλαρώνει τη γραβάτα της και υιοθετεί ένα πιο casual dress code, καθώς προσπαθεί να ακολουθήσει την εποχή και τα γούστα των πελατών της. Σήμερα, τα μεγαλύτερα ταλέντα που βγαίνουν από τα πιο φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν ονειρεύονται πια μία καριέρα στη Wall Street, αλλά κοιτάζουν προς τη Silicon Valley, καθώς οι start ups της τεχνολογίας βρίσκονται σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό με τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες.
Εύλογα, λοιπόν, ο κλάδος που εδώ και δεκαετίες είχε για «στολή» του το σκούρο ριγέ κοστούμι, αναγκάζεται να αναθεωρήσει όλα εκείνα που τον χαρακτήριζαν, για να προσαρμοστεί στη νέα εποχή.
Πρόκειται, λοιπόν, για μία μεγάλη ανατροπή της παράδοσης, όταν η μεγαλύτερη σε ενεργητικό αμερικανική τράπεζα επιτρέπει στους υπαλλήλους της να ντύνονται business-casual στις περισσότερες περιστάσεις. Στη Wall Street, τα κοστούμια θεωρούνταν εδώ και χρόνια υποχρεωτικά τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αφού οι τραπεζίτες θεωρούσαν ότι μόνο έτσι επιτρέπεται να συναντούν τους εύπορους πελάτες τους.
Όταν τα σακάκια αντικαθίστανται από τα φούτερ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι μεγάλες τράπεζες προσπαθούν να εξελίσσονται διαρκώς για να συμβαδίσουν με την εποχή, τώρα που οι εταιρίες του fintech (οι τεχνολογικές εταιρίες που ειδικεύονται σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες) τους «κλέβουν» δουλειές και πελάτες. Παρότι οι περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες δεν έχουν αλλάξει το dress code τους, κάποιες εφαρμόζουν το casual Friday, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ άλλες αρχίζουν να ενημερώνουν τους υπαλλήλους τους ότι μπορούν να ντύνονται λίγο πιο χαλαρά.
Στην PricewaterhouseCoopers, για παράδειγμα, οι υπάλληλοι ενημερώθηκαν πριν από λίγες ημέρες ότι μπορούν να φορούν τζιν, εφόσον την ημέρα εκείνη δεν πρόκειται να συναντηθούν με πελάτες. «Είναι μέρος μιας στροφής που κάνουν οι μεγάλοι οργανισμοί σαν το δικό μας, καθώς προσπαθούν να κάνουν περισσότερα και να ακούνε περισσότερο τους υπαλλήλους τους.
Η βιομηχανία του banking αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις, καθώς βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο για να εξασφαλίσουμε τα ταλέντα, που γίνονται όλο και λιγότερα», είπε ο αντιπρόεδρος της Price-waterhouseCoopers, Tim Ryan. Και αποκάλυψε ότι τα έξι παιδιά του τον βοήθησαν να ψωνίσει τζιν, πουκάμισα και παπούτσια για να φορά στο γραφείο, στο πλαίσιο του νέου dress code. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες αναγκάζονται να προσαρμοστούν στις εποχές που αλλάζουν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στο αποκορύφωμα της τεχνολογικής φούσκας, κάποιες τράπεζες είχαν χαλαρώσει το dress code τους. Αλλά μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, οι τραπεζίτες άρχισαν να ντύνονται και πάλι πιο επίσημα.
«Θέλουμε να αποπνέουμε επαγγελματισμό, καθώς πασχίζουμε να κλείσουμε δουλειές», ήταν η λογική τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αλλαγή στον εσωτερικό κανονισμό της JP Morgan ήρθε μερικές ημέρες αφότου ο επικεφαλής της τράπεζας, Jamie Dimon, επέστρεψε από ένα ταξίδι του στη Silicon Valley, όπου είχε επαφές με τις σημαντικότερες εταιρίες τεχνολογίας. Μετά τις συναντήσεις αυτές, στελέχη της τράπεζας συνειδητοποίησαν ότι η πολιτική της JP Morgan δεν συμβάδιζε με ό,τι ισχύει σε άλλους κλάδους. Μάλιστα, υπάλληλοι της τράπεζας είχαν παρατηρήσει ότι κάποια υψηλόβαθμα στελέχη –και ο ίδιος ο Dimon- είχαν ήδη αρχίσει να ντύνονται λιγότερο επίσημα το τελευταίο διάστημα. «Είναι σημείο των καιρών. Στα μισά από τα meetings μου αυτό τον καιρό, οι πελάτες δεν φορούν γραβάτα», λέει ένας τραπεζίτης.