Τη δική του αλήθεια αναμένεται να δώσει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων.
Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Η σύσταση της προανακριτικής θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη καθώς όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν ταχθεί υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι για τη συγκρότηση της προανακριτικής, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, τον οποίο εγκαλεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση, απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι θα λάβει το λόγο στη σημερινή ειδική συνεδρίαση, σύμφωνα με τον κανονισμό, και θα τοποθετηθεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για «επιλεκτική στοχοποίησή» του από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί θύμα μιας «περίεργης συμπαιγνίας με ορατές πολιτικές σκοπιμότητες» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με μίζες. Ο πρώην υπουργός αναμένεται να σημειώσει ότι η απόφαση για την αγορά των υποβρυχίων έγινε ομοφώνως από το ΚΥΣΕΑ και ό,τι ισχύει για τον ίδιο, ισχύει και για τα μέλη του Συμβουλίου, και να δηλώσει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα καθώς όπως υποστηρίζει, από τη διαδικασία της προανακριτικής θα δοθούν αποστομωτικές απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχεται.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση σύστασης προανακριτικής, που κατατέθηκε από 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (εξαιρουμένων των μελών της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής), κάνει λόγο για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τονίζεται επίσης ότι πριν από την υπογραφή της σύμβασης, το Φεβρουάριο του 2000, η Ferrostaal, σύμφωνα με τη γερμανική δικογραφία, ανέπτυξε, όπως σε όλο τον κόσμο, σύστημα δωροδοκιών ανώτατων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου να έχουν θετική άποψη και επιρροή υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια. Οι μίζες υπολογίζονται στο 4,5% επί του τζίρου του έργου, δηλαδή ανήλθαν στα 72-83 εκατ. ευρώ, ποσά τα οποία οι δωροδοκηθέντες γνώριζαν σαφώς ότι μετακυλίονταν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής έχει ταχθεί και η ΝΔ, η οποία σημειώνει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της περιόδου. Από την πλευρά τους, τα τρία μικρότερα κόμματα της Βουλής στηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά ζητούν να εξεταστούν και ενδεχόμενες ευθύνες των διαδόχων του κ. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (Γ. Παπαντωνίου, Σ. Σπηλιωτόπουλος, Ευαγ. Μεϊμαράκης), που υπέγραψαν τροποποιήσεις στις επίμαχες συμβάσεις.
Η απόφαση για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, με μυστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί το απόγευμα.
Τέλη Μαΐου θα απολογηθούν οι 37 από τους 38 κληθέντες
Προθεσμία για τις 30 Μαϊου ζήτησαν και έλαβαν από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, οι 37 κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της προμήθειας του Δημοσίου με τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 , από τις Ferrostaal- HDW και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με απευθείας ανάθεση το 1998.
Οι 37, μέλη Επιτροπών κ.α, έχουν κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση για τα αδικήματα της απιστίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σε συνδιασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50 “περί καταχραστών του Δημοσίου”.
Οι 37 -κάποιοι εκ των οποίων έκαναν αυτοπρόσωπη εμφάνιση στην εισαγγελική λειτουργό, ενώ άλλοι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους- έλαβαν νέο υλικό από τη δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση, από το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας. Τα νέα στοιχεία αφορούν κυρίως καταθέσεις που έχει λάβει η κ. Παπανδρέου, αλλά και έγγραφες αναφορές που είχαν συνταχθεί από τις Επιτροπές παρακολούθησης του όλου έργου που είχε συμφωνηθεί για την προμήθεια των τεσσάρων όπλων του Πολεμικού Ναυτικού.
Η εισαγγελέας έχει καλέσει σε ανωμοτί κατάθεση και άλλο ένα πρόσωπο, συνεργάτη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε επίσημη συνεργασία με την Ferrostaal το 2000 εως το 2003, αλλά όπως ο ίδιος δηλώνει με άλλο αντικείμενο, που δεν είχε σχέση με έργα του υπουργείου Άμυνας. Και ο συγκεκριμένος μάρτυρας έχει λάβει προθεσμία για τις 30 Μαίου, όπως και οι υπόλοιποι 37.
Διαβάστε επίσης: Αύριο η προκαταρκτική για τα υποβρύχια