Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ότι στο διάστημα των 17 μηνών δεν έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος στο ασφαλιστικό άσκησε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Από το βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής με θέμα «Ασφαλιστικό: Η επόμενη μέρα», ο κ. Βρούτσης προειδοποίησε για ανεξέλεγκτες καταστάσεις από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο με την εφαρμογή των αυξημένων εισφορών που «έγιναν φορολογικοί συντελεστές».
Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργήθηκε το σύστημα Ήλιος για να μη φανούν οι νέες μειώσεις που ήρθαν ως πρώτο κύμα το 2015 και οι οποίες συνεχίζονται, ενώ δεσμεύτηκε ότι μια πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. θα είναι να ξαναπαρουσιαστεί και να ξαναδοθεί στη δημοσιότητα το προφίλ και η αρχιτεκτονική του συστήματος και η χαρτογράφησή του.
Οι επιπτώσεις της παρέμβασης στο σύστημα Ήλιος ήταν κατά τον κ. Βρούτση μεταξύ άλλων η αποκατάσταση της μεγάλης ταλαιπωρίας των συνταξιούχων «που κάθε χρόνο μπαίνανε σε ουρές για να πάρουν τη βεβαίωση σύνταξης, το καταργήσαμε και ενσωματώσαμε τη βεβαίωση μέσα στη φορολογική δήλωση, με αποτέλεσμα να έχουμε έσοδα 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη φοροδιαφυγή των συνταξιούχων».
«Ούτε ένα λιθαράκι εξορθολογισμού»
«Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτό το διάστημα των 17 μηνών δεν έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος. Όλα είναι στον αυτόματο πιλότο. Ίσα – ίσα ανέφερα και μεταρρυθμίσεις όπως τον Ήλιο που καταργήθηκε, όπως και την άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα έδινε συντάξεις πραγματικά σε ένα μήνα, ή σε μια μέρα ακόμα, το σύστημα Άτλας, το οποίο ξεκίνησε με 0 δαπάνες, όπως έγινε και το σύστημα Ήλιος με 0 δαπάνες, το οποίο έχει καταγράψει τα 21 έτη εργασιακού βίου όλων των Ελλήνων εργαζομένων, μπορεί να τα βρει ο οποιοσδήποτε μπει στο σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και φρέναρε. Δεν συνεχίστηκε» σημείωσε.
Εκτίμησε ότι αν η κυβέρνηση συνέχιζε τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που είχε χαράξει η Ν.Δ. «θα πηγαίνανε όλα ρολόι».
«Δυστυχώς όλα γκρεμίστηκαν. Διότι γκρεμίστηκε το δημοσιονομικό υπόδειγμα της χώρας, ο τραπεζίτης ο κεντρικός της χώρας ο Γιάννης Στουρνάρας πριν από ένα μήνα είπε ότι αυτό στοίχισε 86 δισεκατομμύρια ευρώ στα δάνεια. Η μέτρηση είναι ότι στοίχισε 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε πλούτο την διετία 2015 – 2016, μείωση του ΑΕΠ και στοίχισε και 12 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα μαζί με τον κόφτη» σημείωσε.
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, υποχρέωσε την κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα ύψους 3,1 δισ. ευρώ τη στιγμή που στο email Χαρδούβελη παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό ήταν 310 εκατομμύρια. «Δεκαπλάσια μέτρα. Αναγκάστηκε δηλαδή η κυβέρνηση να πάρει πάνω της ένα βάρος για να κλείσει το νέο δημοσιονομικό κενό που δημιουργήθηκε και να το ρίξει στο ασφαλιστικό. Έτσι λοιπόν αναγκάστηκε να μειώσει εφάπαξ, να μειώσει επικουρικές σε ένα επίπεδο πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο προβλεπόταν με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» πρόσθεσε.
«Μέτρα για το κενό που η ίδια δημιούργησε»
«Φτάνουμε σε ένα σημείο στο οποίο η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να κλείσει το κενό το οποίο δημιούργησε η ίδια της η πολιτική» υπογράμμισε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά «μια αντιγραφή ενός συστήματος που ήταν έτοιμο να λειτουργήσει. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα εφαρμόζαμε και τη βασική σύνταξη και τη ρήτρα ανάπτυξης και τους ενιαίους κανόνες, το οποίο είναι σωστό που εφαρμόστηκαν. Ήταν στην κατεύθυνση της υλοποίησης» ανέφερε.
Για τους συντελεστές
Κριτική άσκησε και στο ζήτημα των «εξοντωτικών» εισφορών, των δικηγόρων, των γιατρών, των αγροτών, των μηχανικών.
Πορέβλεψε ότι «αυτό το 38% που μετατρέπει στις επιστημονικούς κλάδους της χώρας, αυτούς που ανέφερα και στους αγρότες, θα αλλάξει το status όπως το γνωρίζουμε, θα συμβάλει σε μια μεγάλη ένταση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής».
«Μετατρέπει ουσιαστικά τους ασφαλιστικούς συντελεστές σε φορολογικούς συντελεστές, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του συστήματος και αυτό ουσιαστικά θα αυτο-υπονομεύσει την προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας», προειδοποίησε.
Ζήτησε προσοχή «διότι το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέες αποφάσεις που πάρθηκαν για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, δεν μιλάω για τις μειώσεις, μιλάω για τις ασφαλιστικές εισφορές που έγιναν φορολογικοί συντελεστές, θα βρεθούμε μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» και προσθεσε ότι σε συνδυασμό με τη «φορολογική επιδρομή η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή θα είναι εκτεταμένα φαινόμενα».
«Εάν πέσει η χώρα, συνηθίζω να λέω, θα πέσουμε όλοι. Και εκεί είναι το επικίνδυνο σημείο, η αχίλλειος πτέρνα είναι η μη υλοποίηση των στόχων. Η μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ένα πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο» ανέφερε ο κ. Βρούτσης.