Μέτρα τριών ταχυτήτων βάσει του νέου μνημονίου – Από Σεπτέμβρη τα δύσκολα
Το οργανόγραμμα καταβολής της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, ως απόρροια της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, καθόρισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ/ESM), που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο επί τούτου.
Οι δανειστές αναγνώρισαν και πιστοποίησαν πως, κατά το τελευταίο δίμηνο η ελληνική πλευρά έλαβε μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε το νέο μνημόνιο προς συμπλήρωση – αντικατάσταση εκείνου που ο ίδιος είχε υπογράψει πέρυσι το καλοκαίρι.
Πλέον προβλέπονται μέτρα τριών «ταχυτήτων»:
α) Τα προαπαιτούμενα, που ελήφθησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπως οι αυξήσεις στον ΦΠΑ, οι έμμεσοι φόροι σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα τηλεφωνία κ.λπ., οι αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ κ.ά.
β) Μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί αλλά μεταφέρονται ως προαπαιτούμενα στον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ, τους ενιαίους κανόνες παροχών για τους ασφαλισμένους, τις αλλαγές στα τιμολόγια για τους μεγάλους πελάτες (επιχειρήσεις) της ΔΕΗ και τις αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στις «εκκρεμότητες» δεν αναφέρεται η από την κυβέρνηση εξεύρεση ισοδύναμων για να μην κόψει τις μισθολογικές αυξήσεις των ενστόλων και των υπολοίπων εργαζομένων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο -κάτι που σημαίνει ότι δανειστές δεν αποδέχονται την διάσωση των μισθών εργαζομένων αυτών των κατηγοριών.
γ) Νέα μέτρα που δρομολογούνται ήδη για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ή έως τον Ιανουάριο του 2017, κυρίως στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εφαρμογή μέτρων που συστήνει ο ΟΟΣΑ, όπως αλλαγές στα φάρμακα και τα φαρμακεία, την Δικαισούνη (επιτάχυνση δικών), τις διοικήσεις των τραπεζών και ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών τραπεζών.
Σημειώνεται πως στο συμπληρωματικό μνημόνιο περιλαμβάνεται και ο «κόφτης» δαπανών (έως 3,6 δισ. ετησίως) που, όπως τονίζεται, δεν υποκαθιστά τους τριμηνιαίους ελέγχους και δεν αποκλείει και άλλα προληπτικά μέτρα (καθώς ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται τον Μάιο κάθε έτους, αν έχουν πέσει έξω όλα τα άλλα μέτρα που θα έχουν ως τότε ληφθεί).
Ωστόσο, οι περικοπές του «κόφτη» θα πρέπει να έχουν μόνιμη διάρκεια και αποτελούν πολιτική δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες θα πρέπει, πριν την νομική θέσπιση μέτρων προς επίτευξη κάποιων μνημονιακών στόχων, να τα συμφωνεί με την Κομισιόν και το ΔΝΤ.