Υπερψηφίστηκε με 226 ψήφους υπέρ, εννέα κατά, εννέα παρών, ένα λευκό και πέντε άκυρα η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, μετά από τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή, έπειτα από πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Αν και διαβαίνοντας την είσοδο της Βουλής ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να μιλήσει για όλους και για όλα, η παρουσία του και η ομιλία του στο βήμα της Βουλής, έδειξε ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ δεν είπε κάτι ουσιαστικό για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος αρκέστηκε σε ευθείες βολές και απειλές εναντίον της κυβέρνησης ενώ έκανε αναφορά και στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ίσως αυτό ήταν το «θα μιλήσω για όλους και για όλα» αφού ανέβηκε στο βήμα χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για την αγορά των υποβρυχίων.
Ο πρώην υπουργός άφησε σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση και για τη Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν θέλουν να εξεταστεί το θέμα σε βάθος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Αλήθεια με δόσεις και μάλιστα άτοκες, δεν υπάρχει».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, το παρόν έδωσε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δε φυγομαχώ, δεν απολογούμαι, ζητάω φως παντού γιατί έχω μαζί μου την αλήθεια απέναντι στο ψέμα, το δίκαιο απέναντι σε μια μεθοδευμένη επιλεκτική στοχοποίηση”, ενώ προανήγγειλε και νέα αγωγή κατά του περιοδικού Der Spiegel.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε μάχη για την αλήθεια την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα ότι από τη πρώτη στιγμή που ανακινήθηκε η υπόθεση των υποβρυχίων από τη γερμανική και την ελληνική Δικαιοσύνη η θέση του ήταν μία: “όλα στο φως”.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος απέφυγε να διαβάσει πολλά αιχμηρά σημεία, τα οποία περιεχόταν στη γραπτή ομιλία του και αφορούσαν σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ “νομικά αστήρικτη” και μίλησε για “ανιστόρητη προσπάθεια κάποιων” να τον εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας απέρριψε όλα όσα του καταλογίζουν για “μίζες” και ξέπλυμα μαύρου χρήματος -αδίκημα το οποίο δεν παραγράφεται με την πάροδο των χρόνων- κάνοντας λόγο για μύθους και τονίζοντας ότι λόγω ιστορικής, πολιτικής, εθνικής συγκυρίας της εποχής αποφασίστηκε αυτό το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι “η σύμβαση που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2000 δεν είναι απλά ισχυρή, αλλά ισχυρότατη”, “η επιλογή του προγράμματος των υποβρυχίων δικαιώθηκε διαχρονικά και διακομματικά από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.
Ακόμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε σε μία πρωτοφανή στοχοποίηση του ίδιου και της οικογένειας του σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση και το σπίτι του και αναρωτήθηκε γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα της έρευνας του ΣΔΟΕ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι ο μόνος που απέστειλε συγκεκριμένα στοιχεία από το 1981 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόσο για την περιουσιακή του κατάσταση όσο και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης αναφέρθηκε στην συγκυρία, θεωρώντας «επιτακτικό» το αίτημα της Δικαιοσύνης, υψηλότερο στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των πολιτών, ακόμα ενδεχομένως και από οικονομικά αιτήματα.
«Ουδείς σ’ αυτήν την αίθουσα θα αρνηθεί ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε κεντρικό πρόσωπο με σημαντική συμβολή στην δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας και στην ανάπτυξη της, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη» ανέφερε ο κ. Μπόλαρης. Σημείωσε δε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου». Και πρόσθεσε πως: «Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας» και πως ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».
Ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε στο όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, «μονάχα μια φορά»: «Τι μήνυμα πάμε να δώσουμε σήμερα; Υπάρχουν αποδείξεις για έναν πολιτικό που έχασε για τρεις ψήφους την προεδρία του κόμματός του και την Πρωθυπουργία , ή συζητάμε για τα μάτια του κόσμου;» αναρωτήθηκε.
Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος, ωστόσο, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συζητούμενη πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
O ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης, ζήτησε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να «μαζέψουν» την πρότασή τους, λέγοντας πως δίνουν το άλλοθι της εξάλειψης και της παραγραφής και καλώντας τους να δεχθούν, πως το αδίκημα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δεν είναι άσκηση καθηκόντων του υπουργού και άρα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη ώστε να μην το «αγγίξει» η Βουλή και παραγραφεί και αυτό.
«Αν το αγγίξουμε δίνουμε στη φαρέτρα του κ. Τσοχατζόπουλου όλα τα επιχειρήματα για να επικαλεστεί εξάλειψη του αξιόποινου και παραγραφή». Επίσης ανέφερε πως το αδίκημα της «δωροδοκίας» υπόκειται στην εξάλειψη του αξιόποινου κι ως εκ τούτου η πρόταση είναι προδήλως αβάσιμη.
Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος, ωστόσο, χαρακτήρισε ανεπαρκή την συζητούμενη πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Συνολική ενιαία διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων, στη βάση της εισαγγελικής παραγγελίας, διαχωρισμό των ζητημάτων ως προς το ποινικό μέρος που άπτονται της άσκησης των καθηκόντων των πρώην υπουργών, σε σχέση με ζητήματα που δεν μπορούν να έχουν καμία επαφή με την άσκηση καθηκόντων πολιτικών προσώπων, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, δεν είναι δυνατόν η μίζα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να εντάσσεται στην λογική της άσκησης καθηκόντων και δεν είναι δυνατόν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που έχει διαρκή χαρακτήρα, να παραγράφεται.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του, ανέφερε ότι η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την νομολογία αναφορικά με τη διακίνηση “μαύρου χρήματος” αποδεικνύει ότι σε τίποτα δεν παρεμποδίζει το άρθρο 86 και οι προθεσμίες που αυτό προβλέπει την ποινική δίωξη και τιμωρία προσώπων που ενέχονται στις άθλιες και ταπεινωτικές πράξεις της δωροδοκίας και της διακίνησης μαύρου χρήματος.
O πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης επέμεινε στην πρόταση που εξαρχής είχε κάνει η ΝΔ, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και εξεταστικής για όλους τους υπόλοιπους υπουργούς, οι οποίοι διαχειρίστηκαν στη συνέχεια την επίμαχη σύμβαση. Βάλλοντας ευθέως κατά του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, στον οποίο απέδωσε διάθεση συκοφαντίας, ο κ. Μειμαράκης τόνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν χαρακτήρισε το υποβρύχιο “Παπανικολής” ως “πλωτό φέρετρο”, ή το “υποβρύχιο που γέρνει”, αλλά ότι αυτά ανέφεραν αξιωματικοί καθώς και ότι αν δεν επιδιορθώνονταν τα προβλήματα που υπήρχαν, πράγματι θα υπήρχε πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης: Παρόν ο Άκης στη συζήτηση για την Προανακριτική
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 28 Απριλίου 2011, 16:11