Ο φόβος των πλειστηριασμών α’ κατοικίας είναι πλέον υπαρκτός, με τις σχέσεις τραπεζών-δανειοληπτών να έχουν φτάσει στην κόψη του ξυραφιού.
Το γεγονός ότι μόλις το 15% των δανειοληπτών είναι συνεπείς στην τακτοποίηση των οφειλών τους, έχει ανοίξει τον δρόμο για την αποστολή εντός των ημερών της τρίτης και καθοριστικής επιστολής, μέσω της οποίας καλούνται να προσέλθουν στα τραπεζικά καταστήματα για να ρυθμίσουν την οφειλή τους.
Θα ακολουθήσει η σχετική αξιολόγηση και ο διαχωρισμός των συνεργάσιμων και των μη συνεργάσιμων και τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Όπως φαίνεται, οι τράπεζες, βρίσκονται ουσιαστικά ένα βήμα πριν από την έναρξη των πλειστηριασμών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν για μεγάλα ακίνητα και με βάση κριτήρια όπως η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκρίνοντας εκείνους που έχει διαπιστωθεί ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους τραπεζίτες η στάση της κυβέρνησης ως προς το εύρος της προστασίας, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για προστασία του 75% της πρώτης κατοικίας, γεγονός στο οποίο αποδίδουν την απροθυμία των δανειοληπτών να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, η προστασία, εξηγούν τραπεζικά στελέχη, ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και σε καμιά περίπτωση για το σύνολο των δανειοληπτών, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία της πρώτης τους κατοικίας είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ.
Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας
Αναφορικά με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας που επεξεργάζεται η ΤτΕ, οι τραπεζίτες τονίζουν ότι αυτός δεν ακυρώνει σε τίποτα τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, η οποία θα συνεχίσει από το σημείο που θα σταματήσει η ισχύς του υφισταμένου. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας που έχει δοθεί προς διαβούλευση στις τράπεζες κάνει σαφέστερο το πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του, ενώ εισάγει και ειδικό άρθρο για την επικοινωνία με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα.
Ο νέος Κώδικας υποχρεώνει επίσης τις τράπεζες να ενημερώνουν εγκαίρως και εγγράφως τον δανειολήπτη τόσο για την τυχόν μεταβίβασή της ή για την ανάθεση της διαχείρισης της απαίτησης όσο και για το περιεχόμενο και τους όρους ανάθεσης. Οι τράπεζες, πάντως, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έναρξη των πλειστηριασμών, οι οποίοι θα ξεκινήσουν για μεγάλα ακίνητα και με βάση κριτήρια όπως η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, προκρίνοντας εκείνους που έχει διαπιστωθεί ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.