«Οι κανόνες δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει» είπε σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Οι μόνες αλλάγες που μπορούμε να συζητήσουμε, πρόσθεσε, είναι να επιτραπεί η ψήφος στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
Η πρόθεση και οι θέσεις του Κ.Μητσοτάκη ξεκαθαρίστηκαν από την αρχή της συνάντησης, από το διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες -μιλώντας μάλιστα στον ενικό- μπροστά στις κάμερες. Μια συζήτηση όμως που δεν κατέληξε πουθενά καθώς υπάρχει απόσταση απόψεων.
Στον ενικό μεν, αλλά…
Στο σύντομο διάλογο που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός του είπε: «Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα».
«Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.
Να υπάρξουν συνθέσεις
«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Από το 1996 έως σήμερα
Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου. «Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας.
Από την πρώτη συζητηση
«Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.