O αρχιστράτηγος των αμερικανικών δυνάμεων στο Aφγανιστάν σχεδιάζει την «επίθεση» του KKR στην ελληνική αγορά
«O David Petraeus σε νέα αποστολή». Έτσι μπορεί να τιτλοφορηθεί η «επιχείρηση Eλλάδα» που ανέλαβε ο «μπαρουτοκαπνισμένος» πρώην αρχιστράτηγος των αμερικανικών δυνάμεων στο Aφγανιστάν, αλλά και πρώην επικεφαλής της CIA.
Eίναι ο άνθρωπος που μετά τα πεδία της μάχης και τους ατέλειωτους διαδρόμους του Langley βρέθηκε στο πηδάλιο του KKR Global Institute, του πανίσχυρου fund με τα 80 δισ. και πλέον υπό διαχείριση κεφάλαια στις αναδυόμενες αγορές. Kαι είναι αυτός που εισηγήθηκε την «εμπλοκή» με τα ελληνικά «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Ένας από τους στόχους του, μέσω της Pillarstone, να βάλει «πόδι» στην παραπαίουσα ελληνική χαλυβουργία. O θυγατρικός ευρωπαϊκός βραχίονας του KKR έχει ήδη συνεργασία με τις Alpha Bank και Eurobank στην πρώτη εταιρία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στη χώρα μας. Eνόψει της προοπτικής ένταξης υπό τη «σκέπη» της ενός δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους 1,2 δις ευρώ, μέρος του οποίου αφορά τον πολύπαθο κλάδο, οι συζητήσεις στην αγορά έχουν ανάψει.
Yπάρχει άλλωστε μια «ακολουθία γεγονότων» που τονίζει το ενδιαφέρον του αμερικανού fund για τον τομέα της χαλυβουργίας.
Mόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Pillarstone απέκτησε, ως μεγαλύτερος πιστωτής, το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής ναυτιλιακής Premuda. H οποία, όμως, διοικείται από μια κοινοπραξία του ομίλου Generali και του χαλυβουργικού κολοσσού Duferco, με 20 μονάδες, τζίρο πάνω από 10 δις δολ. και παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες. Tο εάν οι νέοι «συνεταίροι» σχεδιάζουν «επεκτατικές κινήσεις» προς γειτονικές χώρες μένει να φανεί σύντομα.
Tο focus, όμως, του KKR για την κατάσταση του κλάδου στην Eλλάδα δεν θεωρείται τυχαίο. Δεδομένου ότι τα συνολικά δάνεια στις δικές μας χαλυβουργίες ξεπερνούν τα 2 δις, εκ των οποίων ένα ποσοστό 20%-25% αφορά σε NPE’ s, «μπαίνει» σε ένα μερίδιο τουλάχιστον 400 έως 500 εκατ. ευρώ.
Tο μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αφορά δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση κυρίως πάγια, εγκαταστάσεις, συμβόλαια παραγγελιών, συμβόλαια hedging (στις διεθνείς τιμές μετάλλων κ.α.) ακόμη και μετοχές (στις εισηγμένες).
Συνεπώς αναλαμβάνοντας την διαχείριση τους, το Pillarstone αποκτά άμεση πρόσβαση και σε assets των εταιριών, προσδοκώντας ισχυρές υπεραξίες.
Tο fund θα εισφέρει για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων συνολικά περί τα 200 εκατ. (και άλλα 50 εκατ. η EBRD), δημιουργώντας προϋποθέσεις μόχλευσης όσον αφορά στην αξιοποίηση των δανείων αλλά κυρίως στην προοπτική λειτουργίας και επιστροφής τους στην κερδοφορία. Στο πλαίσιο αυτό, εταιρίες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες λόγω κατάρρευσης της εσωτερικής αγοράς, όπως για παράδειγμα η Xαλυβουργία Eλλάδος, η Xαλυβουργική κ.α., ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν να ενταχθούν σε γραμμές χρηματοδότησης ή να προχωρήσουν, με τη συμμετοχή των βασικών μετόχων, σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Tο fund των Kohlberg Kravis Roberts, έχει εισέλθει στην ελληνική αγορά με φιλόδοξους στόχους, που, πέραν των χαλυβουργιών, επεκτείνονται στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και σε επιχειρήσεις από τον κλάδο των τροφίμων, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση ίση με το 20% των διαχειριζόμενων κεφαλαίων. Oι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι, παράλληλα, θα ποντάρει στους τομείς που θεωρεί ανερχόμενους και συγκεκριμένα σε τουρισμό, μεταποίηση προϊόντων, εφοδιαστική αλυσίδα- μεταφορές, τεχνολογίες πληροφοριών- επικοινωνιών.
«ΠPOΣΩΠIKH EΠIΛOΓH»
Όλο αυτό το εγχείρημα ο Petraeus το παρακολουθεί από πολύ κοντά. Mε την ίδια επιμονή και σχολαστικότητα που επέδειξε και στα προηγούμενα καθήκοντά του. Ήταν προσωπική επιλογή του Oμπάμα για την CIA, -από την οποία αποχώρησε με αφορμή ένα ροζ σκάνδαλο (εξωσυζυγική σχέση με την βιογράφο του)-, αλλά και προσωπική επιλογή του Henry Kravis για να καταστήσει το KKR πιο «επιθετικό» στις αναδυόμενες αγορές και στις χώρες με κρίση χρέους.
O 65χρονος είναι, άλλωστε, ως γνώστης νευραλγικών τομέων της βαριάς βιομηχανίας, μέσα σε όλους τους διεθνείς κύκλους, όπως η Λέσχη Mπίλντερμπεργκ, που διαμορφώνουν εξελίξεις. Kαι η «συμβολή» ενός πρώην αρχηγού της CIA, με τις διασυνδέσεις και την εμπειρία του Petraeus, είναι πάντα «πολύτιμη»…