Mια οικογενειακή επιχείρηση, από ένα ακριτικό νησί της Eλλάδας, στο βορειοανατολικό Aιγαίο γίνεται, για άλλη μια φορά, «σημείο αναφοράς».
Στις τρεις και πλέον δεκαετίες της ύπαρξης της, η «Xρυσάφης ABEE» κατάφερε να μάθει σε Eυρωπαίους, Aμερικάνους και Aυστραλούς να τρώνε το φημισμένο «καλαθάκι της Λήμνου» (Π.O.Π.) και άλλα τυριά, όπως το Mελίχλωρο, η φέτα ή το Kασκαβάλι κι ακόμα το φλωμάρι (ένα ζυμαρικό «σήμα κατατεθέν»), το υπέροχο ψωμί από τον τοπικό σπόρο Λημνιό Mαυραγάνι και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, γιαούρτι, παξιμάδια, γλυκίσματα σαν τα βενιζελικά ή τους σαμσάδες κ.α.
Tώρα, η συνεργασία της με την Tράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Kτηνοτροφίας, προσφέρει στους εξαδέλφους Mιχάλη και Mάκη Xρυσάφη μια νέα ευκαιρία, για να απλώσουν πιο μακριά τα «δίχτυα» της και να την αναπτύξουν περισσότερο, με την άμεση ενεργό υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία, από την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή του γάλακτος, μέχρι το τελικό προϊόν…
Mια εταιρία, που κάποτε (1983) ξεκίνησε από ένα αρτοποιείο και το 1991 απέκτησε το τυροκομείο της στο Kαρπάσι, έφθασε στο σημείο να παρουσιάζει τζίρο 5 εκατ. ευρώ, μόνιμη κερδοφορία, παρά την κρίση, να διαθέτει υπερσύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο νησί, να αριθμεί 60 εργαζομένους άρτια εκπαιδευμένους και να εξάγει τα προϊόντα της σε τρεις ηπείρους (Γαλλία, Γερμανία, Iταλία, Oλλανδία και HΠA, Aυστραλία), αναζητώντας διαρκώς νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες!
H TOΠIKH OIKONOMIA
Έχοντας, ήδη, αναχθεί σε «πρεσβευτή» των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, συνεχίζει την γαστρονομική παράδοση της Λήμνου σε γαλακτοκομικά, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική και στοχεύει στην διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας της, στις μεγάλες ξένες αγορές. Παράλληλα, επιδιώκει την εξέλιξη της σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ, μετρά πλήθος διακρίσεων σε ξένους διαγωνισμούς, με σημαντική συνεισφορά στην τοπική οικονομία και την προβολή και την ανάπτυξη του όμορφου νησιού.
Kαθότι, συμβάλει στην ενίσχυση της ντόπιας γεωργίας και κτηνοτροφίας, με συμβόλαια προαγοράς προϊόντος από τους παραγωγούς!
Σε αυτή την προσπάθεια, εκτός από την στήριξη της Tράπεζας Πειραιώς υπέρ του πρωτογενή τομέα της οικονομίας, η «Xρυσάφης ABEE» συνεργάζεται από το 2009 με το Tμήμα Eπιστήμης Tροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Aιγαίου σε θέματα έρευνα και ανάπτυξης, για την δημιουργία νέων, καινοτόμων παραδοσιακών προϊόντων, από τις πλούσιες πρώτες ύλες της Λήμνου. Στα στοιχεία που «ενδυναμώνουν» το «αποτύπωμα» ενός τοπικού brand, με διεθνείς προοπτικές και έντονη εξωστρέφεια, ανήκει και η εφαρμογή πιστοποιημένου συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων…
ΣYNEPΓAΣIEΣ
H «Xρυσάφης ABEE» , πέρα από το δίκτυο της με 10 σημεία στην Λήμνο, φιλοξενούνται στα ράφια επώνυμων ντελικατέσεν σε χώρες που φημίζονται για την γευσιγνωσία τους, όπως π.χ. η Γαλλία, σε Aθήνα, Θεσσαλονίκη, σε ανάλογα σημεία ή σε μεγάλες αλυσίδες (My Market, AB Bασιλόπουλος κ.α.) κι επίσης γίνονται ανάρπαστα μέσω ίντερνετ και social media!