Το πράσινο φως έδωσε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της πρότασης του Πολιτικής Γραμματείας για την απλή αναλογική.
Το κυβερνητικό επιτελείο πήρε έτσι την έγκριση προκειμένου να προωθήσει τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, παρά την μειωμένη στήριξη της αντιπολίτευσης, με μόλις ένα ναι, δυο όχι και ένα «θα δούμε» στη «φαρέτρα» της.
Εκτός από την θετική εισήγηση της Κ.Ε., η κυβέρνηση βρίσκει σύμμαχο την λαϊκή στήριξη, χρησιμοποιώντας ως απόδειξη της επιθυμίας των πολιτών την έρευνα της εταιρείας Public Issue που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυγή», βάσει της οποίας το 58% των πολιτών τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.
Στον απόηχο της πρώτης αξιολόγησης, τα κυβερνητικά στελέχη έθεσαν έναν οδικό χάρτη σε ορίζοντα τριετίας αναφορικά με την απλή αναλογική και τις θέσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την συνταγματική αναθεώρηση.
Οι ενστάσεις των «53»
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου δεν έλειψαν οι εσωκομματικές εντάσεις, αφού οι «53» έδειξαν τα… δόντια τους από νωρίς καταθέτοντας τροπολογία για την ιδιοκτησία του προγράμματος, στην οποία η συμφωνία με τους θεσμούς χαρακτηριζόταν ως «αποτέλεσμα ενός αδίστακτου εκβιασμού και ενός πραξικοπήματος».
Η τροπολογία πέρασε, η συγκεκριμένη αναφορά, ωστόσο, απορρίφθηκε όπως και η τροπολογία της τάσης με την οποία εκφραζόταν η διαφωνία των μελών της για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.
«Άνοιγμα» στην κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο πρωθυπουργός
Στην ανάγκη να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική του βάση στάθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κ.Ε., όπου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβερνητική πρόταση θα είναι νόμος για την απλή αναλογική.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. «να προχωρήσουμε σε μια νέα συμπαράταξη λαού, κυβέρνησης και κόμματος», λέγοντας μάλιστα ότι «η αριστερή κυβερνησιμότητα δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι δεδομένο» αφού «δεν είναι απλώς ένα πλοίο έτοιμο που μπαίνει στη θάλασσα για να ταξιδέψει αλλά κάτι που δημιουργείται εν πλω, μέσα από αλλαγές και διόρθωση λαθών».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο Βrexit λέγοντας ότι «δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες για την ευρωπαϊκή οικονομία», ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά-αίτημά του «πρέπει να καταλήξουμε τι ακριβώς επιζητούμε στις διαπραγματεύσεις ώστε να έχουμε καθαρούς στόχους» ζητώντας πάντως «να είμαστε πιο αριστεροί στα επίδικα θέματα».
Επικρίσεις σε Βρυξέλλες – Βερολίνο
Με αφορμή και το Brexit, δεν έλειψαν οι επικρίσεις στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με το σύνολο των μελών της Κ.Ε. να αποδίδει το αποτέλεσμα στις ανισότητες, την αυξανόμενη λιτότητα, τις δυσλειτουργίες της Ε.Ε. και την υιοθέτηση, αλλά και θεσμοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών.