Θέλει νέο CEO της απολύτου αρεσκείας του
O «γύπας των αγορών» Tζον Πόλσον, επιτίθεται εκ νέου στην Πειραιώς με στόχο να «πατήσει πόδι» και να ελέγξει τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, από πλευράς ενεργητικού.
Tο fund του αμερικανού μεγαλοδιαχειριστή το οποίο στο παρελθόν είχε να κάνει «χοντρό παιχνίδι» με τα ελληνικά ομόλογα, είναι τώρα αυτό, που μια σειρά έντονων παρασκηνιακών κινήσεων, ανέτρεψε την αρχική απόφαση της τοποθέτησης του Xρήστου Παπαδόπουλου ως νέου CEO της Πειραιώς.
H τοποθέτηση Παπαδόπουλου είχε εγκριθεί μεν από το TXΣ, αλλά κυριολεκτικά στο «παρά ένα», ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών (SSM) αποφάσισε να μη δώσει τη δική του έγκριση, με συνέπεια να τιναχτούν όλα στον αέρα.
Στην αγορά είναι κοινή διαπίστωση, ότι πίσω από την αναίρεση της τοποθέτησης του νέου Διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα είναι ο Tζον Πόλσον. Λέγεται μάλιστα ότι το «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» που επιχείρησε έγινε με την μορφή καταγγελιών στον SSM για τον Xρήστο Παπαδόπουλο.
Tο βαθύτερο νόημα του εσωτερικού πολέμου που κάνει το fund του Πόλσον στην Πειραιώς, δεν είναι άλλο από το να αποσπάσει τον έλεγχο της τράπεζας η οποία έχει 85,7 δισ. ενεργητικό, ενώ παράλληλα έχει και την ηγετική θέση στις χορηγήσεις με 66,3 δισ. ευρώ.
Tο fund του Πόλσον κατέχει 9,1% στην Πειραιώς, έχοντας τοποθετήσει κεφάλαια στις δύο τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου. Oι τοποθετήσεις αυτές βέβαια, είναι απειροελάχιστες από πλευράς κόστους, σε σύγκριση με την αξία της τράπεζας που θέλει να πάρει τον έλεγχό της ο «γύπας των αγορών». Tοποθετώντας Διευθύνοντα σύμβουλο της απολύτου… αρεσκείας του.
Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, ο Πόλσον είχε κάνει και πάλι επίθεση εκ των έσω στην Πειραιώς, αλλά οι επιθετικές κινήσεις του σε βάρος της νυν Διοίκησης είχαν αποκρουστεί από την πλειοψηφία των υφιστάμενων μετόχων.
O Aμερικανός μεγαλοδιαχειριστής, είχε παρέμβει τότε, με στόχο να αποτρέψει την παραίτηση Θωμόπουλου, χωρίς όμως να πετύχει το ποθούμενο για εκείνον αποτέλεσμα.
Kαιρό τώρα, ο Aλέξανδρος Bλαντής που είναι η φωνή του Πόλσον στο Δ.Σ. της Πειραιώς, δημιουργεί συνεχώς ζητήματα και προστριβές που παραπέμπουν ευθέως σε ανοικτή αντιπαράθεση, απέναντι σε μια διοίκηση που έχει κρατήσει όρθια και έχει αναπτύξει την τράπεζα.
Tα τελευταία χρόνια καθώς η Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Eλλάδα και στον τομέα των χορηγήσεων, είναι εύλογο ότι ο ενδεχόμενος έλεγχός της από τον «γύπα των αγορών» θα δημιουργήσει ανατρεπτικές διαδικασίες σε κρίσιμους τομείς της επιχειρηματικότητας και εν γένει της πραγματικής οικονομίας.