ΜΕΤΑ ΤΟΝ COOK, ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ JOYCE
Όταν ο Alan Joyce, ο διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas ερωτήθηκε από μία νεαρή αυτόχθονη εάν εκείνη θα μπορούσε ποτέ να κάτσει στο τιμόνι της εταιρίας του, η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Λοιπόν, εάν ένας ομοφυλόφιλος Ιρλανδός μπορεί να γίνει CEO της Qantas, τότε και μια αυτόχθονη κοπέλα μπορεί».
Το γεγονός ότι ο Joyce δεν κρύβει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του, είναι σπάνιο στους κύκλους των μεγαλοστελεχών. Ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις μόνο μία, η Apple, διοικείται από έναν ανοικτά γκέι CEO (τον Tim Cook). Αντίστοιχα, στις 100 μεγαλύτερες βρετανικές εισηγμένες, ο Christopher Bailey της Burberry είναι το μοναδικό αφεντικό που δεν κρύβει την ομοφυλοφιλία του.
Βέβαια, κανείς μπορεί εύκολα να ισχυριστεί ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις του ανθρώπου που διοικεί μια μεγάλη επιχείρηση δεν θα έπρεπε να απασχολούν κανέναν άλλο πέρα από τον ίδιο. Αλλά ο Joyce της Qantas πιστεύει ότι το να είναι ανοικτός για το θέμα του επιτρέπει να είναι ο εαυτός του στη δουλειά και εξηγεί σε όλους ότι αυτό δεν έχει λειτουργήσει ανασταλτικά για την καριέρα του.
Πραγματικά, ως CEO, βοήθησε την εταιρία να ξεπεράσει τις τεράστιες δυσκολίες που της προκάλεσε ο σκληρός ανταγωνισμός και η αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς και μία διαφωνία με τα σωματεία, το 2011, για την αναδιάρθρωση της Qantas, στο πλαίσιο της οποίας ο Joyce έλαβε την πρωτοφανή απόφαση να προσγειώσει όλες τις πτήσεις. Μετά, εφάρμοσε ένα τεράστιο πρόγραμμα περικοπών, με 5.000 απολύσεις, με την εταιρία να ανακοινώνει τις χειρότερες ζημιές στα σχεδόν 100 χρόνια της ιστορίας της και πολλούς να ζητούν την απόλυσή του. Όμως, φέτος, η Qantas ανακοίνωσε τα καλύτερα κέρδη που έχει βγάλει ποτέ για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Ο Joyce αποδίδει αυτή την επιτυχία στη διαφορετικότητα που συναντά κανείς στη διοικητική ομάδα της εταιρίας του. «Έχουμε τρεις Βρετανούς, έναν Αμερικανό, έναν Ιρλανδό και ένα Νεοζηλανδό. Έχουμε τρεις γυναίκες, τρεις γκέι άνδρες, πρώην μαθηματικούς, συμβούλους επιχειρήσεων και αεροσυνοδούς», εξηγεί.
Οι αναλύσεις δικαιώνουν τον ισχυρισμό του Joyce. Οι εταιρίες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διαφορετικότητα στα φύλα, τις φυλές και τις εθνικότητες έχουν καλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αποδόσεις καλύτερες σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου τους, σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey σε 366 εισηγμένες εταιρίες. Η Grant Thornton διαπίστωσε ότι οι εισηγμένες εταιρίες στην Ινδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ που διοικούνται μόνο από άνδρες, έχασαν πέρυσι αποδόσεις 430 δισ. στερλινών.
Και ενώ πολλοί αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι το σωστό, το να ασπαστούν τη διαφορετικότητα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για μια εταιρία που παραδοσιακά απασχολεί ένα συγκεκριμένο τύπο εργαζομένων.
Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Αυστραλίας, η Westfield, που διαθέτει εμπορικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, είναι εισηγμένη εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια και έχει τις ρίζες της στους τομείς του real estate και των κατασκευών. Δύο τομείς που παραδοσιακά ανδροκρατούνται.
Ο επικεφαλής της εταιρίας, Steven Lowy, επισημαίνει ότι η λόγω της διεθνούς δραστηριοποίησής της, η Westfield ενσωματώνει πολλές διαφορετικές κουλτούρες, αλλά στο θέμα της διαφορετικότητας των φύλων, έχει δρόμο να διανύσει ακόμα. «Το θέμα των φύλων είναι ένα δύσκολο ζήτημα για πολλές επιχειρήσεις», παραδέχεται.