«Ένα σημαντικό ταξίδι για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε πολιτικό & οικονομικό επίπεδο» χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας μόλις πάτησε στη χώρα του δράκου.
Ο κ. Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV2, αναφέρθηκε στην συμφωνία με την COSCO, χαρακτηρίζοντάς την «αμοιβαία επωφελή», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε στρατηγική θέση και γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών και στο θέμα της μείωσης του χρέους, σημειώνοντας ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας. Ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή. Έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. Για πρώτη φορά ανοίγει δρόμος για τη μείωση του χρέους, προϋπόθεση για την επενδυτική εμπιστοσύνη».
Τσίπρας: Επιστοφή στην ανάπτυξη
Ανέφερε ότι το Β΄ εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη και πως υπάρχει εκτίμηση για 3% το 2017. Ως προς το ζήτημα του χρέους, είπε ότι η Ελλάδα είναι καλυμμένη και δεν την επηρεάζει τυχόν καθυστέρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η προσέλκυση επενδύσεων είναι σημαντική για την ανάκαμψη. Αυτό θέλει εμπιστοσύνη, είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε: «Βγαίνουμε από έναν κύκλο αβεβαιότητας. H Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία». «Η Ελλάδα» κατέληξε, «είναι ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει κλαδιά σε βορρά, νότο και ανατολή».
Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει να έχουν συνέχεια
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές στο Πεκίνο τόνιζαν χθες ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις με την Κίνα δεν πρέπει να περιοριστούν σε έναν επικοινωνιακό ρόλο, αλλά να έχουν συνέχεια.
«Είμαστε μια χώρα του δυτικού κόσμου που μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχει τις ρίζες της στη Δύση αλλά που απλώνει τα κλαδιά της στην Ανατολή, στον Βορρά και στον Νότο» τόνισαν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας τα ανοίγματα της χώρας και προς τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ αλλά και προς το Ιράν και την Κίνα.
Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της COSCO, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «άδικη» την κριτική της αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσα.
«Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση χωρίς να υπάρχει λόγος» σημείωσαν, κάνοντας λόγο για «υπερβολική αντίδραση» από το ελληνικό τμήμα της COSCΟ. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση ότι η υπόθεση δεν τέθηκε από κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο στο Πεκίνο.
Ιστορικό καθήκον η απλή αναλογική
Ακόμη, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν και στο θέμα του εκλογικού νόμο και τόνισαν ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ιστορικό καθήκον για την Αριστερά, ενώ εκτίθενται όσοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ και τώρα κάνουν τον… Κινέζο».
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές η κυβέρνηση κατέθεσε την πρόταση μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ως μία ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί μια συνισταμένη, ένας κοινός παρονομαστής.
Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς ψήφιση και θα γίνει νόμος του κράτους. Από εκεί και πέρα, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να τεθούν ζητήματα όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ή η ψήφος των ομογενών.
«Αν η ΝΔ έμπαινε στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να υπάρξει μια βάση για μια πιο ριζική μεταρρύθμιση» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.