Ανησυχία ότι η Βρετανία δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στην ενιαία αγορά
Το «νέο Λονδίνο» ψάχνουν τώρα οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τη βρετανική πρωτεύουσα σαν έδρα τους, αφότου η ψήφος υπέρ του Brexit θέτει την κυριαρχία της πόλης στο finance και τις επιχειρήσεις υπό αμφισβήτηση.
Το Λονδίνο είχε τη φήμη της κορυφαίας οικονομικής μητρόπολης, εν μέρει γιατί χρησιμοποιεί τα αγγλικά, που είναι η διεθνής γλώσσα των επιχειρήσεων. Επίσης, το στάτους της πόλης βοηθούσε η χαλαρή εποπτεία αλλά και ο πολυπολιτισμικός της χαρακτήρας, που προσφέρει σε όσους ζουν και δουλεύουν στο Λονδίνο πρόσβαση σε κορυφαία μουσεία, εστιατόρια, καλά σχολεία και άλλες υπηρεσίες, που προσελκύουν ανθρώπους των επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων σήμαινε ότι το Λονδίνο αναγνωριζόταν από διάφορες έρευνες ως η καλύτερη πόλη στον κόσμο για business. Μάλιστα, μόλις το Μάρτιο, η Deloitte σημείωνε ότι το Λονδίνο διεύρυνε την απόσταση που το χώριζε από τη Νέα Υόρκη.
Όμως, έπειτα από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες αναζητούν νέους προορισμούς για να μεταφέρουν το προσωπικό τους, ανησυχώντας για το βαθμό στον οποίο η Βρετανία θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, μετά το Brexit.
Το Παρίσι είναι μια ισχυρή υποψηφιότητα και δεν το κρύβει. Πριν από το δημοψήφισμα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Emmanuel Macron είχε δηλώσει ότι το Παρίσι θα «στρώσει το κόκκινο χαλί» για τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να μετακομίσουν στην περίπτωση του Brexit. Με την εισροή ξένων επιχειρήσεων και τραπεζών, άλλωστε, εκτιμάται ότι αποδυναμώνεται η Marine Le Pen και η άκρα δεξιά, εν όψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2017.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η γαλλική πρωτεύουσα δεν έχει και μειονεκτήματα, όπως η αυστηρή εποπτεία επιχειρήσεων και τραπεζών και το γεγονός ότι λιγότερο από το 40% των Γάλλων μιλούν καλά αγγλικά.
Στην υποψηφιότητα της Φρανκφούρτης, το γεγονός ότι η οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένα ισχυρό χαρτί. «Το Brexit είναι άσχημο για τη Βρετανία, για τη Γερμανία και για την ΕΕ. Αλλά εάν συμβεί, η Φρανκφούρτη είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να βγει κερδισμένη», παραδέχθηκε ο Hubertus Vδth του Frankfurt Main Finance, ενός οργανισμού που προωθεί την πόλη ως χρηματοοικονομικό κέντρο.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times, James Stewart, το Άμστερνταμ είναι το «νέο Λονδίνο», λόγω της όμορφης αρχιτεκτονικής, των άριστων σχολείων και της καλής νυχτερινής ζωής του. Έχει επίσης έναν πληθυσμό που μιλά σε συντριπτικό ποσοστό αγγλικά και αιώνες εμπειρίας σαν ένα διεθνές κέντρο εμπορίου, που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα ανεκτικό απέναντι στους ξενόφερτους. Όμως, ο περιορισμός στα μπόνους, στο 20% του ετήσιου μισθού, που ισχύει στην Ολλανδία αποθαρρύνει κάποιες επιχειρήσεις από το να επιλέξουν τη χώρα.
Όσο για το Δουβλίνο, ο πολύ χαμηλός φορολογικός συντελεστής και η φήμη της πόλης ως offshore χρηματοοικονομικού κέντρου είναι ισχυρά κίνητρα. Όμως, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες που θα το επιλέξουν θα βρεθούν ακόμα πιο μακριά από την ηπειρωτική Ευρώπη, λειτουργεί ανασταλτικά.
Έντυπη Έκδοση