”Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους και να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους υιοθετώντας λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και την ορθότερη διαχείριση των πόρων τους” όπως σημείωσαν οι ομιλητές την Παρασκευή, στο συνέδριο με θέμα «Think Green – Πράσινη Επιχειρηματικότητα» που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Think Green» το οποίο χρηματοδοτείται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΟΧ – ΕΖΕΣ , Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ 2004-2009 κατά 50% και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 50%.
Το έργο έχει ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση, στο μέτρο του δυνατού, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση σε αυτές που έχουν έδρα σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές στην περιφέρεια του ΕΒΕΑ και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της οικολογικής νοοτροπίας στους μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματίες.
Το έργο εστιάζει στις ΜμΕ μέλη του ΕΒΕΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους: (Α) Χονδρικό – Λιανικό Εμπόριο, και (Β) Κατασκευές, με έμφαση σε αυτές που έχουν έδρα σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.
Πρόκειται για κλάδους με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, των οποίων οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία τους δεν έχουν αποτιμηθεί στο παρελθόν σε ευρεία κλίμακα – ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο – και οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σημαντικές.
– Σε ότι αφορά τις κατασκευές, αξίζει να αναφερθεί ότι τα κτίρια ευθύνονται για το 45% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη ενώ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του κλάδου στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
– Σε ότι αφορά το εμπόριο αυτό συνδέεται με μία σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα όπως απόβλητα (συσκευασίες, ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταρίες), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση, καταναλωτικά και παραγωγικά πρότυπα (οικολογική και ενεργειακή πιστοποίηση προϊόντων, κλπ.), μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Το έργο αυτό περιλαμβάνει τις εξής τέσσερις δράσεις:
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης επιχειρήσεων μελών του ΕΒΕΑ, δημιουργία Δικτύου “Πράσινων Επιχειρηματικών Αγγέλων” (Green Business Angels), περιβαλλοντικό mentoring και δημιουργία και ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης: “Πράσινη Πύλη των ΜμΕ”.
Στην πύλη αυτή αναρτώνται τα αποτελέσματα και οι μελέτες του έργου.
Παράλληλα, η πύλη υποστηρίζει τη λειτουργία του Δικτύου των “Πράσινων Επιχειρηματικών Αγγέλων”.
Ως προς τις μεθόδους, τα καινοτομικά στοιχεία του έργου αφορούν:
• Στην ανάπτυξη του δικτύου των Πράσινων Επιχειρηματικών Αγγέλων και στον προσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας του.
• Στη δημιουργία μοντέλων Mentoring για ΜμΕ αναφορικά με περιβαλλοντικά θέματα.
• Στην εκπαίδευση έμπειρων και καταξιωμένων στελεχών σε μεθόδους Mentoring.
• Στην ανάπτυξη καινοτόμου εκπαιδευτικού συμβατικού και ψηφιακού υλικού Mentoring, για την εκπαίδευση μεντόρων και ΜμΕ.
• Στη διάδοση των δράσεων και αποτελεσμάτων του έργου σε επιχειρηματίες της ομάδας στόχου και όχι μόνο.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Ελ. Κούρταλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης δεν είναι απλώς θέμα πολυτέλειας ή προσωπικής ευαισθησίας. Είναι προϋπόθεση επιβίωσης για ορισμένους κλάδους, είναι στοιχείο ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για όλους.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα, της οποίας η ανάπτυξη στηρίζεται ουσιαστικά σε τομείς όπως ο τουρισμός και η παραγωγή προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Για το λόγο αυτό, εξαρτάται άμεσα από τη βιωσιμότητα, την ποιότητα, αλλά και την ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Επιπλέον, η πράσινη επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει μια γόνιμη επιλογή ανάπτυξης για υφιστάμενες και νέες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από τη δραστηριότητα των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, στα επόμενα χρόνια.
Οι τομείς και οι κλάδοι στους οποίους μπορεί να ασκηθεί αυτό το μοντέλο είναι πολλοί: από την παραγωγή και εμπορία πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τις τοπικές παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες, τις υπηρεσίες ανακύκλωσης, μέχρι και την αειφορική παραγωγή ενέργειας, μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας.
Οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Τα κίνητρα και οι ενισχύσεις υπάρχουν και είναι σημαντικές. Το ζήτημα είναι αν θα καταφέρουμε να τις αξιοποιήσουμε.
Γι’ αυτό ακριβώς, το ΕΒΕΑ έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει, τη συστηματική προσπάθεια για την ενημέρωση των μελών του. Για την προώθηση της ιδέας της πράσινης επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη των δυνατοτήτων που αυτή παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις”.
Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2011, 16:40