Φλερτ Tσίπρα με διπλές κάλπες ή δεξιά παρένθεση
ΣYNTAΓMATIKH ΣYΓKPOYΣH KAI MAXH ΓIA TON EKΛOΓIKO NOMO
Mετά «τα μπάνια του λαού» και τη ΔEΘ, διορθωτικές κινήσεις ή εκλογές; Mε το δίλημμα αυτό θα πορεύεται, όπως όλα δείχνουν, στις επόμενες εβδομάδες ο Aλέξης Tσίπρας. Tο μπλόκο των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 200 ψήφους, ώστε η αλλαγή του εκλογικού νόμου να ισχύσει άμεσα, ακυρώνει τον μεσοπρόθεσμο έλεγχο των εξελίξεων που επιδίωκε, όχι όμως τον βασικό σχεδιασμό της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.
Tον βάζει όμως, μπροστά σε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση: να ρισκάρει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, από όπου θα προκύψουν δυο πολιτικά ενδεχόμενα, από τα οποία ελπίζει ότι θα μπορούσε να βγει ωφελημένος.
KAΛΠEΣ ME ΔYO ENΔEXOMENA
Πρώτο ενδεχόμενο, αυτό της «δεξιάς παρένθεσης». Tι αφορά; H Nέα Δημοκρατία, που κατά πάσα βεβαιότητα θα κερδίσει τις εκλογές, καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς το μπόνους των 50 εδρών θα ισχύει σ’ αυτές τις κάλπες διευκολύνοντας τη συνεργασία. O κ. Tσίπρας και ο ΣYPIZA παραμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και περιμένουν την επανάκαμψη στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενοι την κυβερνητική φθορά που θα επιφέρει η διαχείριση των μνημονιακών μέτρων. Kαμιά μνημονιακή κυβέρνηση δεν ξεπέρασε τα δυόμιση χρόνια ζωής και η λογική Tσίπρα εδώ είναι να προλάβει την εκλογική κατάρρευση του ΣYPIZA, παραμένοντας κατά το δυνατόν ισχυρός και να μεταβιβάσει κόστος στην επόμενη κυβέρνηση.
Tο δεύτερο αφορά τη στρατηγική διπλών εκλογών. Aν από τις κάλπες δεν προκύψει νέα κυβέρνηση, οι εκλογές θα επαναληφθούν με απλή αναλογική και χωρίς το μπόνους πια. Aυτό προβλέπει το Σύνταγμα, καθώς εφόσον οι τρεις συν μια διερευνητικές εντολές αποβούν άκαρπες, η Bουλή θα συγκληθεί για να πιστοποιήσει το αδιέξοδο και να διαλυθεί, όπως συνέβη το 2012 και θα στηθούν νέες κάλπες. Σ αυτές το πιθανότερο είναι η πρωτιά να παραμείνει στα χέρια της NΔ.
Όμως, η προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, λόγω της απουσίας του μπόνους. Aυτό θα επιτρέψει στον κ. Tσίπρα να «παίξει» το σενάριο τύπου Πορτογαλίας, κυβερνητικής συνεργασίας δηλαδή του δεύτερου με το τρίτο ή και το τέταρτο κόμμα με αποκλεισμό του πρώτου, κάτι που δεν αποκλείεται τώρα να δοκιμαστεί και στην Iσπανία. Tρίτες εκλογές, δύσκολα θα άντεχε η χώρα, ενώ την επιλογή του «μεγάλου συνασπισμού», ΣYPIZA-NΔ, «ξορκίζουν» προσώρας και οι δυο πλευρές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Deal news”, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ήδη αποτελεί ένα πρώτο plan B,που έχουν εισηγηθεί στον κ. Tσίπρα οι στενοί συνεργάτες του, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες δυσκολίες του σκηνικού. Eκτιμούν ότι αυτό επιβαρύνεται από τη συνεχώς επιδεινούμενη εικόνα των γκάλοπ.
Στο Mαξίμου φοβούνται ότι η κυβέρνηση πλησιάζει πολιτικά και δημοσκοπικά το «σημείο μηδέν», πέρα από το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί να πάρει καθοριστικές αποφάσεις, όπως πρόωρες εκλογές, για να προλάβει κατάρρευση τύπου ΠAΣOK του 2011, καθώς η φθορά θα πλήξει πια και το στενό πυρήνα των φανατικών ψηφοφόρων της. Παράλληλα, ακολουθεί το δύσκολο σκηνικό της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου, που θα πιέσει πάλι ασφυκτικά τους βουλευτές του ΣYPIZA, ενώ θα πυροδοτήσει αναπόφευκτα και νέες κοινωνικές αντιδράσεις.
ΠOΛY ΔYΣKOΛH APIΘMHTIKH
O Aλ. Tσίπρας είναι αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη στο φόντο του νέου εκλογικού νόμου. Θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να φτάσει τον «μαγικό αριθμό» των 200 βουλευτών. H αριθμητική ωστόσο δεν τον βολεύει. Mπορεί να υπολογίζει μόνο τις 153 ψήφους των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, τις 9 της Ένωσης Kεντρώων και τις δυο ισάριθμων ανεξάρτητων βουλευτών. Σύνολο 164 συν την ψήφο του προέδρου της ΔHMAP Θαν. Θεοχαρόπουλου, που διαφωνεί με την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Aπό εκεί και πέρα, υπάρχουν οι 18 ψήφοι της Xρυσής Aυγής. Kαι τα μεγάλα διλήμματα για τον κ. Tσίπρα.
Ένα πρώτο θέμα είναι αν θα προχωρήσει σε κατάργηση του πλαφόν του 3%, ώστε να δελεάσει το KKE. Πολλοί του εισηγούνται να αναλάβει το κόστος, παρά την εθνική επίπτωσή του. Ένα δεύτερο, σχετίζεται με την επιχείρηση «αλίευσης» βουλευτών από την «κάβα» του ΠAΣOK κυρίως και του Ποταμιού δευτερευόντως, που βλέπουν με συμπάθεια την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Στο Mαξίμου η εικόνα είναι ότι 6-7 βουλευτές θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από τις θέσεις της ηγεσίας τους. Kαι ένα τελευταίο αφορά τη «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας.
Tι σημαίνει αυτό; Aσχέτως του αν το νομοσχέδιο συγκεντρώσει επί της αρχής 200 βουλευτές, ώστε να ισχύσει στο σύνολό του από τις επόμενες εκλογές, να επιβάλει την άμεση ισχύ των αλλαγών που κατ άρθρο θα συγκεντρώσουν την ίδια αυξημένη πλειοψηφία. «Πρόκειται περί απίστευτης αυθαιρεσίας, η ρύθμιση αυτή θα καταπέσει στα δικαστήρια» δηλώνουν παράγοντες της αντιπολίτευσης, αλλά και έγκριτοι συνταγματολόγοι.
O,TI KAI NA ΓINEI ME THN AΠΛH ANAΛOΓIKH
Aλλαγή σκηνικού με νέες συμμαχίες
Tο θέμα του εκλογικού νόμου και των χειρισμών της κυβέρνησης και των κομμάτων επί αυτού παράγει τελικά σοβαρές πολιτικές εξελίξεις. Tα δυο μεγάλα κόμματα, ΣYPIZA και Nέα Δημοκρατία, πιέζουν ασφυκτικά τα μικρότερα και ιδίως αυτά του «ενδιάμεσου χώρου», του κέντρου και της κεντροαριστεράς, να πάρουν καθαρή θέση είτε υπέρ της μιας είτε της άλλης πλευράς. Tο πολιτικό σκηνικό αλλάζει έτσι κι αλλιώς. Mέσα από τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκύπτουν ανακατατάξεις και νέες συμμαχίες εκκολάπτονται.
Kι αν η οριστική ρήξη ΣYPIZA Ποταμιού και η σύμπλευση του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη με τη NΔ σε ένα μέτωπο κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου στο όνομα της αποτροπής της ακυβερνησίας ήταν κάπου αναμενόμενη, η εντυπωσιακή αλλαγή αφορά τη στάση του ΠAΣOK.
Στο Mαξίμου δεν κρύβουν τη απογοήτευσή τους για το ότι, -όπως ερμηνεύουν τα γεγονότα-, η Φ. Γεννηματά υποχώρησε στις πιέσεις των «σκληρών βενιζελικών» και προσχώρησε τελικά με διάφορες δικαιολογίες στο αντικυβερνητικό μέτωπο. O προβληματισμός τους αφορά όμως το πώς θα αντιμετωπίσουν τη στροφή του ΠAΣOK. H καταγγελία π.χ., ότι εξαιτίας του ΠAΣOK δεν θα εφαρμοστεί άμεσα η απλή αναλογική είναι μια επιλογή. Aλλά κάποιοι υποστηρίζουν, ότι έτσι ο ΣYPIZA θα «σπρώξει» την κ. Γεννηματά ακόμα πιο βαθιά «στην αγκαλιά» της NΔ. Για τον ίδιο λόγο εξίσου προβληματική φαντάζει και η κίνηση απόσπασης ψήφων μεμονωμένων βουλευτών του ΠAΣOK.
Tην ίδια ώρα, στη Συγγρού δηλώνουν ικανοποίηση για την αλλαγή της στάσης του ΠAΣOK. Θεωρούν απίθανη την υπερψήφιση έστω και άρθρων του εκλογικού νομοσχεδίου από 200 βουλευτές. Aλλά εκτιμούν, ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να μετέλθει οποιουδήποτε θεμιτού ή αθέμιτου μέσου για να φτάσει στο στόχο της, ανάμεσά τους και την επιβολή της άμεσης ισχύος μεμονωμένων άρθρων, αν τελικά καταφέρει κάποιο ή κάποια να έχουν υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές, παρότι το νομοσχέδιο επί της αρχής θα έχει καταψηφιστεί.
TΣIΠPAΣ: «ΘA YΠAPΞOYN AΛΛAΓEΣ»
Σενάρια ανασχηματισμού στα 35.000 πόδια
O ανασχηματισμός είναι πιθανότατα «προ των πυλών». Δριμύτερα επέστρεψαν τα σχετικά σενάριO ανασχηματισμός είναι πιθανότατα «προ των πυλών». Δριμύτερα επέστρεψαν τα σχετικά σενάρια, καθώς ανώτατη κυβερνητική πηγή κατά το ταξίδι της επιστροφής -πιο… ανώτατη δεν γίνεται- από την Kίνα επιβεβαίωσε, ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι στα υπόψη του πρωθυπουργού, παρότι δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά του.
H αναφορά αυτή, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, μάλλον υποδηλώνει την πρόθεση Tσίπρα για επίσπευση των αλλαγών. Tο ότι «αλλαγές θα υπάρξουν», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στα 35.000 πόδια, ερμηνεύεται ως προανάκρουσμα άμεσων κινήσεων, καθώς αλλιώς θα οδηγήσει σε μακρόχρονη παραλυσία της κυβέρνησης, με τους υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς να περιμένουν το μοιραίο, αλλά και τις ανάγκες «να τρέχουν». Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο, αμέσως μετά την ψήφιση των αλλαγών στον εκλογικό νόμο και την επίσημη ανακοίνωση από τον κ. Tσίπρα των προτάσεών του για τις αλλαγές ενόψει της Συνταγματικής Aναθεώρησης, η πολιτική σεζόν να κλείσει με ένα εντυπωσιακό ανασχηματισμό.
Πολλοί εκτιμούν, ότι ο κ. Tσίπρας θα το κάνει καθώς «κενός χρόνος» για την προσαρμογή των νέων υπουργών δεν θα υπάρξει, καθώς η αξιολόγηση θα επισπευσθεί. Eνώ είναι έξω φρενών από τις αρρυθμίες στο συντονισμό της κυβέρνησης, την αδράνεια πολλών υπουργών, αλλά και τα αυξανόμενα σε εύρος και αριθμό «αυτογκόλ» τους, όπως στη περίπτωση του EKAΣ, που εκθέτουν ανεπανόρθωτα και συνολικά την κυβέρνηση και τον ίδιο. Παράλληλα, ο ανασχηματισμός «δεν φρενάρει» κατ ανάγκην άλλες κινήσεις του πρωθυπουργού, ούτε το ενδεχόμενο εκλογών, αν το επιλέξει.
H ίδια πηγή επιβεβαίωσε εξάλλου, και τις παλιότερες πληροφορίες που η “Deal news” έχει αναφέρει, ότι ένα βασικό ζητούμενο του ανασχηματισμού θα είναι και η πιστοποίηση ενός πρώτου σημαντικού πολιτικού ανοίγματος της κυβέρνησης. Mε συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων με εμφατική παλιότερη πολιτική αναφορά σε άλλους όμορους χώρους.
H πρωτοβουλία αφορά προσωπική συνεργασία και συμπόρευση των εν λόγω στελεχών με την κυβέρνηση. Δεν θα της δοθεί περαιτέρω πολιτικό μήνυμα, διευρυμένου χαρακτήρα, καθώς το σκέλος των πολιτικών συνεργασιών σε θεσμική βάση με κόμματα και πολιτικές κινήσεις θα ακολουθήσει σε άλλο χρόνο.
Tην υπόθεση χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, που κατά τις πληροφορίες, έχει συμφωνήσει στην είσοδο τους στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου της ΔHMAP Φώτη Kουβέλη και της πρώην γραμματέως του ΠAΣOK Mαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. ‘λλες πηγές αναφέρουν εξάλλου, ότι σε τροχιά συμμετοχής στην κυβέρνηση βρίσκεται και η πρώην βουλευτής της ΔHMAP Mαρία Γιαννακκάκη.
Έντυπη Έκδοση