Τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας απόψε σε ενημερωτική εκδήλωση του επιμελητηρίου για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που προσφέρει η ΕΤΕπ στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι η τράπεζα ήταν παρούσα στην χώρα μας σε μια περίοδο που η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ήταν αδύνατη και εισέφερε σε μορφή δανείων και εγγυήσεων από το 2008 πάνω από 12 δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων και έργων υποδομής. Τόνισε ακόμα, ότι οι νέες δράσεις της τράπεζας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το “σχέδιο Γιούνκερ” μπορούν να αποδώσουν σημαντικά οφέλη για κλάδους με στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία, όπως και για την αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας στην αγορά.
Η ΕΤΕπ χορηγεί απευθείας δανειοδοτήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις (επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ), ενώ για μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις τα δάνεια της ΕΤΕπ χορηγούνται μέσω τραπεζών και ενδιάμεσων φορέων, οι οποίοι, όπως επισημάνθηκε σήμερα, οφείλουν να μεταφέρουν στους τελικούς δανειολήπτες το χρηματοδοτικό πλεονέκτημα που αντικατοπτρίζει το πλεονέκτημα (δηλαδή το χαμηλότερο κόστος) της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ.
Πέραν των δανείων η ΕΤΕπ, αποκτά μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις και σε επενδυτικά κεφάλαια (funds), ενώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (το λεγόμενο “σχέδιο Γιούνκερ”) χρηματοδοτεί έργα με υψηλότερο κίνδυνο.
Στην εκδήλωση διευκρινίστηκε ότι η ΕΤΕπ μπορεί να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων εφ’ όσον όμως, αυτή περιλαμβάνεται σε ένα επενδυτικό πλάνο.