«Βαρίδι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η συνεχής ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις τράπεζες να σχεδιάζουν πώληση του 5% του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου τους, ποσοστό το οποίο ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός που γίνεται, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στα «στρατηγία» των τραπεζών, προβλέπει την τριετία 2017-2019 μείωση των «κόκκινων» δανείων σε ποσοστό 40% ή 41 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέλυσε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί πρώτον, από την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα, και τη συνεπακόλουθη επιστροφή σε κερδοφορία σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων και, δεύτερον, από την επιτυχή ρύθμιση/αναδιάρθρωση οφειλών που θα καταστήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα. Σε μικρό ποσοστό (της τάξης του 5%) προβλέπεται πώληση δανείων, ενώ η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν προβλέπεται μεγαλύτερη του 7% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του α΄ τριμήνου 2016, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών έφτασε στο 45% και σε απόλυτα μεγέθη τα 108,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά την Κύπρο
Ο κ Στουρνάρας επεσήμανε ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, σύμφωνα δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία σε σχέση με τη μεταβολή του ΑΕΠ της χώρας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, αν και εμφανίζεται μια τάση επιβράδυνσης, αφού η αύξηση στο 12μηνο του 2015 ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ.
Οι βασικές προτεραιότητες που προωθεί η ΤτΕ κατά την αξιολόγηση και έγκριση των στρατηγικών που υποβάλουν οι τράπεζες για τη μείωση των ΜΕΑ είναι:
-Η αποφυγή βραχυπρόθεσμων λύσεων ρύθμισης οφειλών και η παροχή μακροπρόθεσμα βιώσιμων λύσεων ή λύσεων οριστικής διευθέτησης.
-Η συντονισμένη αντιμετώπιση κοινών πιστούχων με καθυστερούμενες οφειλές σε περισσότερες τράπεζες.
-Η αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων με νέο επιχειρηματικό σχεδιασμό και, αν χρειαστεί, νέα διοίκηση παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου.
-Η ενεργητική αξιοποίηση του υπάρχοντος επιπέδου προβλέψεων και εξασφαλίσεων για την οριστική ελάφρυνση του ισολογισμού των τραπεζών από προβληματικά στοιχεία.
-Η ανάπτυξη εντός των τραπεζών νέων μεθόδων οργάνωσης και διαδικασιών, για την αντικειμενική και διαφανή επιλογή λύσεων ρύθμισης οφειλών.