Σαφή προειδοποίηση ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος κάθε διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, απηύθυνε σήμερα η Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε πλήθος που φώναζε «θέλουμε εκτελέσεις», απάντησε πως «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού», και παρέπεμψε στην Εθνοσυνέλευση.
Την ίδια ώρα, στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία, αναφερόμενα κυρίως στην μεταχείριση που επιφυλάσσει ο Ταγίπ Ερντογάν στους αντιπάλους του, θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλευτεί την κατάσταση «προκειμένου να περιορίσει περαιτέρω τα συνταγματικά δικαιώματα, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν από δύσκολες έως απίθανες», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) Έλμαρ Μπροκ στην «Handelsblatt».
Αναφερόμενος στις εκκαθαρίσεις που δρομολογεί ο Τούρκος Πρόεδρος στον στρατό, στο Δημόσιο και στο Δικαστικό Σώμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν (CDU) τονίζει στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «αυτό πρέπει να σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα προκειμένου να διευρύνει και να εδραιώσει την εξουσία του στο κράτος, κυρίως εξουδετερώνοντας τον έλεγχο και την αντιπολίτευση».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag Γκούντερ Κρίχμπαουμ (CDU) από την πλευρά του καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, επισημαίνοντας ότι το άδικο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο άδικο. «Πιο εύκολα θα περάσει μια καμήλα από το μάτι της βελόνας, παρά ένα μη δημοκρατικό κράτος θα γίνει μέλος της Ε.Ε.», δηλώνει χαρακτηριστικά επίσης στην «Welt», ενώ από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Γενικός Γραμματέας Αντρέας Σόιερ ζητεί να επανεξεταστούν τώρα σοβαρά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Για όποιον δεν το έχει καταλάβει ως τώρα, η πολιτική της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την Τουρκία πρέπει να ελεγχθεί στο σύνολό της», τονίζει.