Σε λόγους «μικροκομματικής σκοπιμότητας» απέδωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, την προώθηση του νέου εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση.
«Τώρα θυμήθηκε (η κυβέρνηση) τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς. Το κάνει απλά και μόνο για να δυσκολέψει τη ζωή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο δυσκολεύει τη χώρα. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση με τον ίδιο ανεύθυνο τρόπο κινείται και στην οικονομία, διότι είναι μία κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους και κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις. Όσο έχουμε αυτή την πολιτική, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη δεκαετία», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Τώρα έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Από το 2010 και μετά, μετά βίας δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις […] Φανταστείτε, αν περάσουμε στο σύστημα αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, το οποίο θα οδηγήσει σ’ έναν κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή και συνδυάστε αυτή την εξέλιξη με το ότι δύο κόμματα στη Βουλή των Ελλήνων -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- η ΧΑ από τη μία πλευρά και το ΚΚΕ από την άλλη δεν συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα. Και σκεφτείτε πόσο μεγάλη θα είναι η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης κι έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, που εγκατέλειψε το σύστημα της απλής αναλογικής, με διακομματική συναίνεση.
«Η Ελλάδα είναι στο μέσο μίας οικονομικής κρίσης. Δεν χρειάζεται να βάλει αλάτι στην πληγή» ανέφερε, τονίζοντας πως η κυβερνητική αστάθεια «μπορεί να βουλιάξει τη χώρα περισσότερο».
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ότι ενώ «στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν είχε κανείς την εντύπωση πως μπορεί η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, στη συνέχεια -και λόγω του μεγαλοϊδεατισμού που επικράτησε στην Τουρκία- υπήρξαν εντάσεις τόσο με την ΕΕ όσο και με άλλες γειτονικές χώρες».
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως ο Ερντογάν «ψαρεύει με δυναμίτη» και κάνει κάποιες ριψοκίνδυνες κινήσεις που ξεκινούν από την αίσθηση ότι έχει μία λαϊκή στήριξη, την οποία όμως «χρησιμοποιεί με τρόπο που θυμίζει αλαζονεία και αυταρχισμό” κι εκτίμησε πως αυτά που γίνονται στην Τουρκία αναγκάζουν την Ευρώπη να πάρει “πιο ριζικές αποφάσεις».
«Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι θεατής» τόνισε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «το πώς θα κινηθεί (η ΕΕ) είναι και αποτέλεσμα των ίδιων των κινήσεων που θα γίνουν μέσα στην Τουρκία».
Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, «αν γίνουν τελικά αυτές οι κινήσεις, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια. Αυτό σημαίνει ένα νέο σκηνικό στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και πρέπει να δει κάποιος τα όποια θετικά ή αρνητικά αυτά του νέου σκηνικού».