Μέχρι τα τέλη Αυγούστου οι Αζέροι καλούνται να ανανεώσουν την εγγυητική τους επιστολή
Ψηφίζεται σήμερα από την Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας του Πάνου Σκουρλέτη για τον ΔΕΣΦΑ, που αποτέλεσε την αντίδραση της αζέρικης εταιρείας Socar η οποία το 2013 κέρδισε τον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Μέχρι τώρα, οι Αζέροι παραμένουν δυσαρεστημένοι με την εν λόγω τροπολογία, οπότε όλα είναι ρευστά και τελική εικόνα για την κατάσταση θα έχουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς μέχρι τα τέλη του Αυγούστου η Socar θα κληθεί να ανανεώσει την εγγυητική επιστολή της για τον διαγωνισμό. Σε περίπτωση μη ανανέωσης, η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ναυαγεί οριστικά, παρά την τριετή και πλέον περίοδο διαβουλεύσεων.
Ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με την τροπολογία του «ψαλίδισε» τα προς ανάκτηση ποσά από επενδύσεις παλαιότερων ετών, όπως ισχυρίζεται η πλευρά των Αζέρων, μειώνοντας έτσι την αξία της εταιρείας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές υπέρογκες αυξήσεις που, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου, φτάνουν το 68% και οδηγούν σε ταχεία απόσβεση της επένδυσης για αγορά του ΔΕΣΦΑ. Και αυτό διότι σύμφωνα με τον υπολογισμό του ΥΠΕΝ από τις αυξήσεις ο ΔΕΣΦΑ θα εισέπραττε 829 εκατ. ευρώ, με τους νέους επενδυτές να καρπώνονται περίπου 550 εκατ.
Από την άλλη, η πλευρά της Socar αρνείται τους ισχυρισμούς του υπουργείου και υποστηρίζει ότι τα 829 εκατ. ευρώ αποτελούν εικονικό χρήμα που δεν πρόκειται να ανακτηθεί και ότι η μόνη πραγματική σημασία της περιουσιακής βάσης και της αξίας των επενδύσεων παλαιότερων ετών αφορά στον υπολογισμό των τιμολογίων για την επόμενη τετραετία.
Πέραν όλων αυτών, που σαφώς είναι σημαντικά ως προς τον καθορισμό της τιμής του φυσικού αερίου, από την στιγμή που η κυβέρνηση αναθεωρεί μονομερώς τους όρους σε μια βέβαιη ιδιωτικοποίηση, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας της. Μια ενδεχόμενη αποτυχία στο θέμα του ΔΕΣΦΑ θα την αναγκάσει να αναζητήσει από αλλού τα χαμένα έσοδα –με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Επιπλέον θα κλονίσει τις σχέσεις Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, επιφέροντας αναταράξεις στον ενεργειακό χώρο.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για επιθυμία της κυβέρνησης να στραφεί προς την ιταλική εταιρεία Snam (είναι η εταιρεία που έχει ενδιαφερθεί για αγορά μειοψηφικού ποσοστού στην ελληνική εταιρεία προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επιτραπεί η πώληση του ελληνικού διαχειριστή σε εταιρεία εκτός ΕΕ).