Τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ιαπωνία το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών λεπτού υμενίου (thin film) στον κόσμο Κουνιτόμι, το οποίο είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και ικανό να παράγει συστήματα συνολικής ισχύος 1 GW.
Πίσω από το έργο αυτό, οπως αναφέρει το energia.gr κρύβεται η εταιρεία Showa Shell Sekiyu K. K, η οποία ανήκει στον κλάδο του πετρελαίου και επέλεξε τα τελευταία χρόνια να στραφεί στις ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής της, Solar Frontier.
Το εργοστάσιο Κουνιτόμι παράγει συστήματα τύπου CIGS, τα οποία αποτελούνται από χαλκό, ίνδιο, γάλλιο και σελήνιο, ενώ είναι σε θέση να παράγει 112.000 κυψέλες ανά εβδομάδα.
Η εταιρεία θεωρεί πως αυτού του είδους τα συστήματα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δεν χρησιμοποιούν τοξικές πρώτες ύλες, όπως ο μόλυβδος. Όσον αφορά την απόδοση των κυψελών, η εταιρεία αναφέρει ότι είναι κοντά στο 12,2%, με μέγιστη απόδοση στο 17,2%.
Μέσα στο εργοστάσιο, εργάζονται ρομπότ και κάθε είδους μηχανές σε τρεις διαφορετικούς ορόφους. Μάλιστα, η εταιρεία δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να φωτογραφίσουν όλες τις εγκαταστάσεις, διότι αποτελούν τεχνολογικό μυστικό.
Με επενδυμένα κεφάλαια που αγγίζουν το 1 δις δολάρια, η Showa Shell, αν και δεν αναμένει μια σύντομη απόσβεση, υπεραμύνεται της επιλογής της να διοχετεύσει τόσα χρήματα στον κλάδο των φ/β και κάνει λόγο για μια στρατηγική που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει την κορύφωση της παραγωγής πετρελαίου και το αυξανόμενο κόστος του αργού της Μέσης Ανατολής.
Αναμένεται λοιπόν να φανεί στην πράξη αν η επένδυση αυτή θα παράγει καρπούς, ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση της συγκεκριμένης αγοράς.