Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να εντείνει τον αγώνα της για τον πληθωρισμό καθώς το ένα τρίτο του Διοικητικού Συμβουλίου της αντικαθίσταται το τρέχον έτος.
Επτά θέσεις στελεχών αναμένεται να αλλάξουν χέρια, κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που χαρακτηρίζεται από την αποχώρηση του προέδρου Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η νέα γενιά των κεντρικών τραπεζιτών υπό την πιθανή ηγεσία του Ιταλού Μάριο Ντράγκι, θα ενισχύσει τον αγώνα της ΕΚΤ για την καταπολέμηση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού, λένε οι οικονομολόγοι της Citigroup Inc και Societe Generale SA, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Ο Ντράγκι θα θέλει να δείξει ότι δεν είναι χαλαρός απέναντι στους κινδύνους του πληθωρισμού», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Λονδρέζικης Societe Generale, Juergen Stark.
Ο Ιταλός υποψήφιος εντείνει επίσης τη γλώσσα του. Ενώ ο Τρισέ δήλωσε πως η αύξηση επιτοκίων του περασμένου μήνα δεν ήταν κατ’ ανάγκη η αρχή μιας σειράς αυξήσεων, ο Ντράγκι δήλωσε στις 13 Απριλίου πως, «Η νομισματική πολιτική πρέπει να λάβει υπόψη την εμφάνιση των πληθωριστικών πιέσεων που ωθούνται από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων και ενέργειας».
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και οι επενδυτές προβλέπουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το επόμενο τρίμηνο επιτόκιο, ανεβάζοντάς τα στο 1,75%.
Αυξανόμενος πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός, τον οποίο η ΕΚΤ επιδιώκει να διατηρήσει κάτω από το 2%, επιταχύνθηκε στο 2,8% τον περασμένο μήνα. Οι ανερχόμενοι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να σταθμίσουν τον κίνδυνο που πυροδοτεί η κρίση χρέους που πλήττει την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Νέα στελέχη της ΕΚΤ
Τον επόμενο μήνα, ο Βέλγος Peter Praet θα στελεχώσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας ενώ ο Michael Bonello από την Μάλτα θα γίνει το νέο μέλος του συμβουλίου τον Ιούλιο.
Η επιλογή του Ιταλού Ντράγκι για τη διαδοχή του Τρισέ ενδέχεται να επιφέρει δύο αλλαγές: Η Ιταλία θα πρέπει να διορίσει νέο διοικητή που θα ενταχθεί στο συμβούλιο της ΕΚΤ στη θέση Ντράγκι, και ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι θα πρέπει πιθανώς να υποχωρήσει αφήνοντας χώρο για ένα γαλλικό φορέα χάραξης πολιτικής, έτσι ώστε να αποφύγει η Ιταλία να είναι κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Ισπανίδα υπουργός οικονομίας Έλενα Σαλγκάδο, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τον Μάριο Ντράγκι, μαζί με το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.
Διαβάστε επίσης: Ο πληθωρισμός “αυξάνει” τα επιτόκια