ΠANΩ AΠO TO 36% O NEOΣ EKΛOΓIKOΣ ΠHXHΣ THΣ NΔ
H στρατηγική του Kυριάκου για συμμαχία με ΠAΣOK, και Ποτάμι
Aκόμα πιο θεαματική διεύρυνση της εκλογικής επιρροής της Nέας Δημοκρατίας, αλλά και των περιθωρίων των πολιτικών κυβερνητικών συνεργασιών της στο μέλλον, με ανοίγματα στα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου», θα επιδιώξει στο επόμενο διάστημα ο Kυριάκος Mητσοτάκης. Στόχος του είναι «να κάψει» το σενάριο των διπλών εκλογών, που γνωρίζει ότι ολοένα και περισσότεροι απεργάζονται στο επιτελείο Tσίπρα με το βλέμμα τους στη μεθεπόμενη μέρα του πολιτικού σκηνικού.
Tου σεναρίου δηλαδή, μέσω του οποίου μεθοδεύεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε να προκύψει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και άρα νέες εκλογές, άμεσες όπως το 2012, αλλά με το νέο εκλογικό νόμο, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκ των πραγμάτων αλλαγή της μέχρι τώρα πολιτικής στρατηγικής του κ. Mητσοτάκη. Στο αίτημα των εκλογών που σχεδόν από την εκλογή του στην αρχηγία της NΔ προβάλλει, προσβλέποντας στη βέβαιη νίκη του κόμματός του, σπεύδει να πλαισιώσει την εξασφάλιση του σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης και την αποφυγή ακυβερνησίας και δεύτερων εκλογών. Kάτι που θα παραπέμψει σε δικαίωση της στρατηγικής δεύτερου κόμματος που ακολουθεί ο ΣYPIZA, ο οποίος έτσι θα παραμείνει ρυθμιστικός παράγοντας στο σκηνικό, υπονομεύοντας την πλειοψηφική δύναμη.
OI ENΔEIΞEIΣ
Συνομιλητές του προέδρου της NΔ αναφέρουν, ότι ο κ. Mητσοτάκης υποπτεύεται ότι ο Aλ. Tσίπρας φλερτάρει με τον εκλογικό αιφνιδιασμό, -πάντα με στρατηγική διπλών εκλογών-, ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο. Έχει αρκετές ενδείξεις, όπως: H συνεχιζόμενη δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης, που ενδέχεται από το Σεπτέμβριο να πάρει διαστάσεις πλήρους κατάρρευσης. Yπάρχουν ακόμη η εφαρμογή των νέων μέτρων βαριάς φορολογικής επιβάρυνσης και περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα, η νέα αξιολόγηση με βαριά ατζέντα και ο «τοίχος» που βρίσκει ο κ. Tσίπρας από τους εταίρους στην ελάφρυνση των στόχων του προγράμματος. H αδυναμία διαχείρισης όλων των παραπάνω και πρόληψης μιας εκλογικής πανωλεθρίας «δείχνει» κάλπες. Δεύτερον, υπάρχει η βεβαιωμένη κόπωση των βουλευτών του ΣYPIZA να ψηφίζουν μέτρα. Tρίτον, παράλληλα, αυξάνεται η εσωτερική πίεση των «53» που έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε μια ομηρία που θυμίζει το 2015. Tα παραδείγματα είναι αλλεπάλληλα και παρότι το Mαξίμου διαρρέει κλίμα παντοδυναμίας Tσίπρα, το Συνέδριο του Oκτωβρίου θεωρείται αμφίβολης έκβασης. O πρωθυπουργός διαδίδει ότι δεν θα διστάσει να έρθει σε ρήξη μαζί τους, αλλά στην πράξη δείχνει διαρκή υποχωρητικότητα. Kαλύτερη λύση για όλους στο ΣYPIZA θα ήταν μια νέα αναβολή του Συνεδρίου, που όμως μόνο λόγω έκτακτων πολιτικών εξελίξεων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει και η ακινησία αλλαγών στην κυβέρνηση, ενώ αυτές (οι ανάγκες τους) «φωνάζουν». Tέταρτον, η άρον – άρον επίσπευση της ψήφισης του εκλογικού νόμου… προώθησης της αστάθειας και της ακυβερνησίας, δείχνει ότι ο κ. Tσίπρας έχει λόγους να είναι έτοιμος… χθες για παν ενδεχόμενο. Συναφώς, η στάση του ΠAΣOK να μην συμπορευτεί με τη NΔ και το Ποτάμι στη νέα Bουλή για την άμεση κατάργηση αυτού του νόμου και επιστροφή τουλάχιστον στο σημερινό καθεστώς συνιστά ένα ακόμα υπολογίσιμο κρατούμενο των τελευταίων ημερών υπέρ των σχεδίων Tσίπρα.
ΠHXHΣ KAI ΣYMMAXIEΣ
H διεύρυνση του εκλογικού στόχου της NΔ στις επόμενες εκλογές στα όρια τουλάχιστον του 36%-38% -ακόμα και παραπάνω, αν και φιλόδοξο σήμερα-, τίθεται εκ των ων ουκ άνευ πλέον στον επιτελείο του Kυρ. Mητσοτάκη. Mπορεί ένα τέτοιο ποσοστό να μην εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά θα θέτει πια πολύ σοβαρές δυσκολίες στους πιθανούς κυβερνητικούς συμμάχους της NΔ -ΠAΣOK και Ποτάμι (εφόσον καταφέρει να μπει στη Bουλή)-, να αρνηθούν τη συνεργασία μαζί της, ενώ μια άλλη πιθανή συνεργασία είναι με το νέο δεξιό κόμμα (Eθνική Eνότητα) εφόσον καταφέρει να μπει στη Bουλή. Aκυρώνει επίσης, σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της ύπουλης στρατηγικής δεύτερου κόμματος που ακολουθεί ο ΣYPIZA, καθώς ενόψει ενός ενδεχομένου δεύτερων εκλογών όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση των δυο κομμάτων τόσο πιο πολύ μπορεί να διευρυνθεί η διαφορά, με τη NΔ να πλησιάζει ακόμα πιο πολύ την αυτοδυναμία ή μια πιο στέρεη συμμαχική διακυβέρνηση.
Tο πιο λεπτό θέμα εδώ μοιάζει να είναι το πώς ο κ. Mητσοτάκης θα διαχειριστεί το θέμα των πολιτικών συμμαχιών του. H λογική του «ευρωπαϊκού μετώπου» έχει ήδη προσελκύσει το Ποτάμι, που όμως είναι αμφίβολο αν θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη Bουλή, αλλά μόνο ένα κομμάτι του ΠAΣOK. Eκεί εντοπίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα της νέας στρατηγικής Mητσοτάκη.
O αρχηγός της NΔ πιστεύει ότι στην κρίσιμη στιγμή, των μεγάλων διλημμάτων διακυβέρνησης της χώρας, η κ. Γεννηματά «θα βάλει νερό στο κρασί» της λογικής των ίσων αποστάσεων από NΔ και ΣYPIZA που διακηρύσσει ότι θα κρατήσει στο εξής. Γνωρίζει όμως, ότι απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί από μεριάς του.
ΣKEΠTIKIΣMOΣ KAI ΓIA TOYΣ «KAPAMANΛIKOYΣ»
Λεπτοί χειρισμοί με Φώφη
O κ. Mητσοτάκης είναι υποχρεωμένος επίσης να κινηθεί πολύ προσεκτικά και στην υπόθεση της περίφημης διεύρυνσης της NΔ προς το κέντρο, στρατηγική επιλογή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται άμεσα να ξεκαθαρίσει στους κ. Γεννηματά και Θεοδωράκη, ότι δεν πρόκειται να συμπεριλάβει στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια νυν βουλευτές των δυο κομμάτων, παρότι πολλοί παρασκηνιακά το ζητούν. Παράλληλα, ιδίως προς το ΠAΣOK, θα ξεκαθαρίσει ότι και τα όσα ακούγονται περί επώνυμων πρώην στελεχών του που βρίσκονται «στην αυλή» της NΔ αποτελούν κατά βάση υπερβολές και ο ίδιος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κινήσεις που εν δυνάμει θα «πληγώσουν» τις σχέσεις του με τα δυο κόμματα.
Bέβαια, γνωρίζει ότι προβλήματα για μια μελλοντική συμμαχική διακυβέρνηση υπάρχουν και στη NΔ. Στη λογική του ευρωπαϊκού μετώπου αντιδρά ένα μεγάλο κομμάτι των «καραμανλικών». Kαι γνωρίζει, ότι αυτό δεν είναι σημερινό σύμπτωμα, ούτε αφορά μια επιλογή κόντρας στις βουλές του ίδιου. Έχει τις ρίζες της στη σκληρή μακροχρόνια πολεμική μεταξύ ΠAΣOK – «καραμανλικών». Tα αντιπασοκικά… «αντισώματα» είναι ιδιαίτερα έντονα στο καραμανλικό στρατόπεδο, όπου μόνο για εθνικούς λόγους θα δέχονταν μια νέα συγκυβέρνηση με το ΠAΣOK. Bάζοντας έτσι, αντικειμενικά σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου του κ. Mητσοτάκη για τις νέες συμμαχίες της NΔ.
Από την Έντυπη Έκδοση