Μία στις έξι επιχειρήσεις «επιλέγει» να χρωστάει στις τράπεζες, αφού δεν πληρώνει τις δόσεις των δανείων της, παρότι έχει την οικονομική δυνατότητα.
Όπως αποκαλύπτει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που κατατάσσονται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος της επιχείρησης και πιο μικρή η αξία των εγγυήσεων τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το δάνειο να μην πληρωθεί.
Η μελέτη της ΤτΕ διενεργήθηκε σε δείγμα 13.070 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με συνολικό τραπεζικό δανεισμό 56,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Ειδικότερα, από το ποσό αυτό τα 18,7 δισ. ευρώ αφορούν σε εταιρικά δάνεια, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών (στοιχεία Δεκεμβρίου 2015) και αντιπροσωπεύουν το 32,88% του συνόλου των χορηγήσεων του δείγματος.
Η μελέτη εξέτασε σειρά παραμέτρων, όπως τη συμπεριφορά των οφειλετών σε σχέση με το μέγεθος, τα χρόνια λειτουργίας, τη ρευστότητα, την κερδοφορία και την αξία των ενεχύρων που έχουν δοθεί, ενώ κατέταξε τους πελάτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους σε αυτούς που όντως έχουν πρόβλημα επιβίωσης και σε όσους έχουν επιλέξει να μην το κάνουν, παρά την οικονομική ευρωστία τους.
Αυξημένα τα ποσοστά της στρατηγικής χρεοκοπίας
Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι αυξάνονται τα ποσοστά της στρατηγικής χρεοκοπίας στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις έναντι των μικρών και των μεγάλων, κυρίως δε σε εκείνες που λειτουργούν 55-75 χρόνια, παρά σε αυτές που ξεκίνησαν πιο πρόσφατα την λειτουργία τους ή στις παλαιότερες.
Το φαινόμενο αυτό είναι απόρροια των αυξημένων και δυσβάσταχτων συχνά οικονομικών υποχρεώσεων που βαραίνουν πλέον τις επιχειρήσεις και δυσχαιρένουν την λειτουργία τους. Για τον λόγο αυτό και εξαιτίας της έλλειψης κερδών, αρκετές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, με τους ιδιοκτήτες του να έχουν επιλέξει την στρατηγική χρεοκοπία, προκειμένου να γλιτώσουν την περαιτέρω συσσώρευση χρεών.