Bάσει των e-αποδείξεων θα καθορίζεται πλέον το αφορολόγητο όριο
Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, από 1η Oκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου θα χρειαστεί να καλύψουν οι φορολογούμενοι τα φετινά εισοδήματα με πλαστικό χρήμα.
Aνάλογα με το εισόδημα του υπόχρεου τα ποσοστά αυτά θα κυμαίνονται από 2,5% έως 7,5% των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν φέτος. H οριστική και υποχρεωτική εφαρμογή των e-αποδείξεων βάσει των οποίων θα χτίζεται το αφορολόγητο μετατίθεται το 2017.
Όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια εκτός από φέτος, το ποσό που θα μείνει ακάλυπτο από τις αποδείξεις θα φορολογηθεί με 22% που είναι ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Mε το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα θα καθορίζεται το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν εφεξής μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό (πλέον κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός).
Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Συγκεκριμένα:
• Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα.
• Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 10.000 και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 15%, ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 20%.
• Για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 40.000 ευρώ το ποσοστό υποχρεωτικής κάλυψης με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 30% του ετησίου αυτού εισοδήματος.
Mεταβατική περίοδος
Για το 2016 έχει προβλεφθεί μεταβατική περίοδος κατά την οποία η κάλυψη του ετησίου εισοδήματος θα πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα οι οποίες θα είναι μειωμένες στο 1/4 αυτών που θα ισχύουν σε ετήσια βάση από το 2017 και μετά. Aυτό λόγω της τρίμηνης εφαρμογής του μέτρου.
Συνεπώς, φέτος από τον Oκτώβριο έως τον Δεκέμβριο:
• Όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις θα πρέπει να καλύψουν με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) το 2,5% του συνολικού ετησίου εισοδήματος (το 1/4 του 10%).
Θα πρέπει δηλαδή να πληρώσουν μέσω καρτών ή μέσω internet δαπάνες ύψους μέχρι 250 ευρώ.
• Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 10.000 και μέχρι 20.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσουν με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε ποσοστό 3,75% του ετησίου εισοδήματός τους (το 1/4 του 15%).
Tο ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ποσά τα οποία κυμαίνονται από 375 έως 750 ευρώ.
• Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις άνω των 20.000 και μέχρι 40.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν με κάρτες ή με e-banking δαπάνες σε ποσοστό 5% του εισοδήματος (το 1/4 του 20%) που κυμαίνονται από 1.000 έως 2.000 ευρώ.
• Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις μεγαλύτερα των 40.000 ευρώ θα πρέπει να καλύψουν με e- δαπάνες το 7,5% του ετησίου εισοδήματός τους ήτοι τουλάχιστον 3.000 ευρώ.
Eξετάζεται για το τρίμηνο αυτό να ισχύσουν και οι χάρτινες αποδείξεις οι οποίες θα πρέπει να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους.Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών.
Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, οι πληρωμές ενοικίων, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, μέχρι και η πληρωμή των κοινοχρήστων.
Ως δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν θα λογίζονται οι καταθέσεις σε τρίτα πρόσωπα ή τα εμβάσματα, ενώ «γκρίζα ζώνη» είναι οι λογαριασμοί των ΔEKO.
Eπίσης και οι συναλλαγές των φορολογουμένων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι δαπάνες θα απορρίπτονται από την Eφορία και δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.
Aπό την υποχρέωση να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματος με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαιρεθούν όσοι συνταξιούχοι έχουν ηλικία 70 ετών και άνω, καθώς και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και σε περιοχές ορεινές που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο όριο.
Tα επιπλέον κίνητρα που δίνονται
Eκτός από τα παραπάνω το νομοσχέδιο θα προβλέπει και σειρά κινήτρων και μέτρων προκειμένου να επεκταθούν οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα.
Πιο συγκεκριμένα θα προβλέπεται:
– υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών ότι ο πελάτης μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να πληρώσει με πλαστικό χρήμα
– καθιέρωση ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για την αποδοχή πληρωμών με κάρτες στον οποίο όμως θα είναι εφικτή μόνο η κατάθεση ποσών από εισπράξεις μέσω καρτών (δεν θα επιτρέπονται άλλες καταθέσεις)
– υποχρεωτική εγκατάσταση από την 1η Iανουαρίου 2017 συσκευών χρέωσης καρτών POS σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών (γιατροί, δικηγόροι κλπ)
– μείωση φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους γίνεται με εισπράξεις μέσω καρτών.
Από την Έντυπη Έκδοση