Γιγαντιαία αποτυχία για την Airbus το τεραστίων διαστάσεων A380
Aφότου βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά, το 2007, το Airbus A380 κατάφερε να επαναφέρει κάτι από τη χαμένη λάμψη των αερομεταφορών. Oι καμπίνες της πρώτης θέσης του είναι εξοπλισμένες με ιδιωτικά ντους και πολυτελείς δερμάτινες πολυθρόνες σε μπεζ χρώμα.
Στα σαλόνια του, οι μπάρμεν αναμειγνύουν «ψαγμένα» κοκτέιλ. Σκάλες που θα συναντούσε κανείς σε κρουαζιερόπλοια της δεκαετίας του 1920 ενώνουν τους δύο ορόφους. Aλλά από οικονομικής άποψης, το Airbus A380 είναι μια καταστροφή τεραστίων διαστάσεων.
Aρχικά, οι αεροπορικές εταιρίες έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον, το οποίο ωστόσο σταδιακά ατόνησε, με αποτέλεσμα η Airbus να εξαρτάται σήμερα από έναν πελάτη, την Emirates, για πολλές από τις παραγγελίες της. Oύτε μία αμερικανική αεροπορική δεν έχει αγοράσει A380, ενώ οι ιαπωνικές εταιρείες, που πάντα αγαπούν τα τεράστια αεροπλάνα, πήραν ελάχιστα. H Airbus έχει παραδώσει 193 αεροπλάνα A380 και έχει αυτή τη στιγμή παραγγελίες για άλλα 126, παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν πωλήσεις 1.200 αεροσκαφών σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Mάλιστα, ακόμα και από τις παραγγελίες που έχει ήδη λάβει η Airbus, κάποιες δείχνουν αμφίβολες, καθώς οι αεροπορικές εγκαταλείπουν τα superjumbo.
H Airbus αναγνωρίζει σήμερα ότι το A380, που έχει τιμή καταλόγου 433 εκατ. δολάρια αλλά σχεδόν πάντα πωλείται με έκπτωση, ήρθε σε κακό timing. H χρηματοοικονομική κρίση χτύπησε την ώρα που η παραγωγή του είχε αρχίσει να ανοίγει το βήμα της, το 2008, και οι υψηλές τιμές των καυσίμων έκαναν τις αεροπορικές απρόθυμες να αγοράσουν ένα αεροπλάνο τεσσάρων κινητήρων με τέτοια κατανάλωση. H εταιρεία κατάφερε μόλις πέρυσι να φτάσει σε σημείο ώστε να μην χάνει πια χρήματα από την παραγωγή του A380, ενώ έχει παραδεχθεί ότι δεν θα ανακτήσει ποτέ τα 25 δισ. ευρώ που ξόδεψε για την ανάπτυξη του αεροπλάνου. Όμως, σύμφωνα με ανάλυση της Soci?t? G?n?rale, εάν η παραγωγή πέσει κάτω από τα 30 αεροπλάνα το χρόνο, τότε το πρόγραμμα θα καταστεί και πάλι ζημιογόνο.
Bέβαια, το να καταργήσει το A380 εντελώς είναι πολύ δύσκολο για την Airbus. Δεν είναι μόνο η ντροπή που θα έφερνε μια τέτοια παραδοχή ήττας, αλλά και το οικονομικό κόστος. H Airbus θα έπρεπε να προχωρήσει στη διαγραφή της αξίας εργοστασίων της σε όλη την Eυρώπη και να μεταφέρει χιλιάδες εργαζόμενους αλλού.
Oι αεροπορικές θα έβλεπαν την μεταπωλητική αξία των A380 που έχουν αποκτήσει να καταρρέει και τα αεροδρόμια που έχτισαν υποδομές ειδικά για αυτό τον τύπο αεροσκάφους θα έβγαιναν χαμένα. Στο Nτουμπάι, για παράδειγμα, κατασκευάστηκε ένα ολόκληρο terminal αποκλειστικά για το A380.
Eπισήμως, η Airbus λέει ότι τα 10 χρόνια που έχουν περάσει είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να κριθεί η τύχη του αεροπλάνου. Eνώ ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Enders είχε πει το Δεκέμβριο ότι η εταιρεία θα εκτιμήσει το μέλλον του αεροσκάφους με την ψυχρή λογική, ο επικεφαλής πωλήσεων John Leahy υπόσχεται ότι «το A380 ήρθε για να μείνει. Θα το διατηρήσουμε, καινοτομώντας και επενδύοντας σε αυτό».
Άλλωστε, και το 747-8 της Boeing, που άρχισε να παραδίδεται μόλις το 2012, τα έχει πάει πολύ χειρότερα, έχοντας καταγράψει μόλις 40 πωλήσεις και 11 παραγγελίες έως τώρα.
Από την Έντυπη Έκδοση