Με «ορίζοντα» την ελάφρυνση του χρέους, η κυβέρνηση αγωνιά για την εξασφάλιση των 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης
Με στόχο την εντατικοποίηση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση αναζητά τώρα την χρυσή τομή μεταξύ των προαπαιτουμένων για τα οποία ήδη έχει δεσμευτεί και της λήψης μέτρων που δεν θα αποδειχθούν δυσβάσταχτα για τους φορολογουμένους, ώστε στο EuroWorking Group της 29ης Αυγούστου να εξασφαλίσει μια πρώτη συναίνεση των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου των δανειστών και στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Πάντως, μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να συνδέουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και βεβαίως των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός του τρέχοντος έτους, βάσει των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν κατά την δεύτερη αξιολόγηση.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πως για ακόμη μια φορά η ελληνική πλευρά «παίζει στις καθυστερήσεις». Οι δανειστές βεβαίως ουδέποτε υπήρξαν πρόθυμοι να συνομιλούν χωρίς στοιχεία στα χέρια τους, πλην όμως η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι τα έσοδα του Ιουλίου θα αποτελέσουν ισχυρό θετικό επιχείρημα στις διαβουλεύσεις. Άλλωστε είναι γνωστή η τακτική της: Αποφεύγει πρόωρες κοινωνικές αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες με την αντιπολίτευση, αφού τα περισσότερα νέα μέτρα κάθε φορά τα λαμβάνει και τα «περνά» από την Ολομέλεια συγκεντρωτικά.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επί τάπητος
Εκτός από τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, το επικείμενο… αυγουστιάτικο EuroWorking Group θα εξετάσει μια πρώτη δέσμη προτάσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πιθανόν να επιμείνει στην διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και την εξαγορά από τον ESM των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ με τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ίσως μάλιστα δεχθεί την εξαγορά των δανείων αυτών με ποσά από τα κέρδη των εθνικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα.
Ό,τι απ’ όλα τα παραπάνω εγκριθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί άμεσα, ώστε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ να μπορέσουν να συντάξουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να καταρτιστεί από την ελληνική κυβέρνηση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020.
Προέχουν ωστόσο οι συζητήσεις για τα Εργασιακά, που θα ξεκινήσουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, αμέσως μόλις επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο των ελεγκτών για την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων.