Παρά το ότι με τροπολογία του 2015, η οποία μάλιστα έγινε αποδεκτή από τους δανειστές, καθίστατο επιτρεπτό σε ιδιώτες οφειλέτες προς ασφαλιστικά Ταμεία να υπαχθούν στην προστασία του νόμου Κατσέλη, η Δικαιοσύνη βάζει τώρα προσκόμματα με το σκεπτικό ότι, σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος για τις συντάξεις τους.
Ουσιαστικά, αυτό που οι δικαστές προτάσσουν είναι ότι τυχόν διαγραφή χρεών ή ρύθμιση σε βάθος χρόνου και σε πολλές δόσεις στερεί από τον οφειλέτη ασφαλιστικό χρόνο και κατά συνέπεια του κλείνει την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση.
Σχετικές αποφάσεις αναφέρουν ρητά πως «η ένταξη δημοσίων υποχρεώσεων προς τους Οργανισμούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων ελέγχεται ως ευθέως αντισυνταγματική… Η είσπραξη των εισφορών, όπως έχουν νομοθετικά θεσπιστεί, και από της θεσπίσεώς τους, παράγουν κοινωνικό δικαίωμα ασφαλιστικών παροχών και κατά συνέπεια μια πιθανή διαγραφή τους διαγράφει χρόνο ασφάλισης».
Ακόμη κι αν οφειλές ενταχθού σε πρόγραμμα ρύθμισης, οι νομικοί επισημαίνουν ότι για όσα χρόνια αυτή θα διαρκεί οι οφειλέτες δεν θα δικαιούνται σύνταξη. Υπογραμμίζουν δε ότι, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου κατά τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και στο τελικό ύψος της σύνταξης.