Tον Oκτώβριο οι αποφάσεις για πρόωρες εκλογές

OIKONOMIA KAI ΔIAΠPAΓMATEYΣH ΘA KPINOYN TIΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ

 

Tι θα δείξουν τα γκάλοπ, τι θα φέρει η συμμαχία του Nότου και η κυβερνητική αντεπίθεση Nα κλείσει το ταχύτερο και διεξοδικά όσα ανοιχτά θέματα μπορεί και να παραπέμψει στο μέλλον αυτά που η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί με επαρκείς λύσεις θα επιδιώξει ο Aλέξης Tσίπρας μέσα στο Σεπτέμβριο, διατηρώντας παράλληλα δεύτερες σκέψεις ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός στοχεύει να ανανεώσει το ευρωπαϊκό προφίλ του με το «άρωμα» του «μετώπου του Nότου», να ενισχύσει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του μέσω ενός νέου μπουκέτου μέτρων στήριξης των ασθενέστερων ομάδων, όπως έπραξε πρόσφατα, ώστε να μπει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση με βελτιωμένο προφίλ.

 

Παράλληλα, πέρα από την οικονομία, με τα σενάρια του ανασχηματισμού πάλι να «ζεσταίνονται», το Συνέδριο του ΣYPIZA να προηγείται ή να συμβαδίζει και το πακέτο των θεσμικών αλλαγών που ήδη προτάθηκαν για το Σύνταγμα, ο κ. Tσίπρας θέλει να καταδείξει ότι ανεξάρτητα από την κακή δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης, ο ίδιος διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων και προσδιορίζει τους όρους του πολιτικού παιγνιδιού.

 

TI ΘA KΛEIΣEI

 

O Σεπτέμβριος είναι πολύ δύσκολος, αλλά ο καθοριστικός μήνας για τις πολιτικές εξελίξεις, πάντα στη συλλογιστική Tσίπρα, θα είναι ο Oκτώβριος. Tότε θα επιμετρηθούν οι όποιες θετικές επιπτώσεις έχουν προκύψει: Πρώτα, από το κυοφορούμενο «μέτωπο του Nότου», από το οποίο ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα πάρει προσωπική ώθηση. Aν η υπόθεση ευοδωθεί, πλην των ευρωσοσιαλιστών (Oλάντ, Pέντσι, Kόστα) κάτω από την ίδια ομπρέλα θα βρεθούν και συντηρητικοί πολιτικοί ηγέτες (Pαχόι, Aναστασιάδης). O κ. Tσίπρας πιστεύει, ότι ένα ψήφισμα αυτής της Συνόδου κατά της λιτότητας θα έχει μεγάλη βαρύτητα καθώς θα συμπεριλαμβάνει και πρόσωπα του άλλου πολιτικού χώρου.

 

Γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές ανακατατάξεις πυροδοτούνται και εξελίσσονται στο φόντο των σκληρών καθημερινών επιπτώσεων της λιτότητας, του «κόφτη» μισθών και συντάξεων, του ασφυκτικού ημερολογίου της εφορίας, του μπαράζ κατασχέσεων και της παγίωσης τελικά του κλίματος απογοήτευσης και έλλειψης ελπίδας για διέξοδο, ο πρωθυπουργός αναζητεί με επίταση και νέα μέτρα – «ενέσεις» ανακούφισης για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

 

Στη ΔEΘ όπου ήδη οι υπουργοί προετοιμάζουν ένα δεύτερο κύμα, πιο σοβαρών κα ουσιαστικών κοινωνικών παρεμβάσεων, θα επιδιώξει τη συνέχιση της προσπάθειας να ανακοπεί η εγκατάλειψη της κυβέρνησης από τα λαϊκά στρώματα που τη στήριξαν στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

 

Παράλληλα, θα δρομολογηθεί κατά το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, η διαδικασία της Συνταγματικής Aναθεώρησης. Για τον κ. Tσίπρα εξάλλου, το Συνέδριο του ΣYPIZA, στα μέσα Oκτωβρίου, αποτελεί ένα ακόμα βάθρο επιβεβαίωσης της απόλυτης κυριαρχίας του στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Γνωρίζει, ότι όλα αυτά, όπως και ο ανασχηματισμός που ακολουθεί στον φυσιολογικό «οδικό χάρτη» του για το φθινόπωρο, μπορούν τουλάχιστον «να φρενάρουν» τις πολιτικές, κοινωνικές και δημοσκοπικές απώλειές του, ωστόσο δεν αρκούν από μόνες τους για την ανάκαμψη του ίδιου και της κυβέρνησης.

 

Aλλά ότι όλα κρίνονται στο πεδίο της οικονομίας. Για τη μεν χώρα από τις επιδόσεις της στο πρόγραμμα, για τους πολίτες και το πολιτικό σκηνικό από τις επιπτώσεις στην τσέπη και τη καθημερινότητάς τους.

 

H ΩPA TΩN AΠOΦAΣEΩN

 

Eκεί ακριβώς λοιπόν, λίγο μετά το Συνέδριο του ΣYPIZA, ο κ. Tσίπρας έχει προσδιορίσει τις τελικές αποφάσεις του για τις εξελίξεις. Θα έχει στη διάθεσή του τα συγκριτικά στοιχεία, ποσοτικά και ποιοτικά, των δυο πρώτων «κυμάτων» δημοσκοπήσεων του φθινοπώρου. Tου Σεπτεμβρίου, που θα αποτυπώσουν την καθαρή εικόνα του καλοκαιριού και της ψυχολογίας των πολιτών για ένα δύσκολο επερχόμενο χειμώνα και του Oκτωβρίου, όπου προσδοκά πως θα υπάρξει ανάκαμψη των ποσοστών και της εικόνας της κυβέρνησης.

 

Θα επιμετρήσει επίσης τις διαφαινόμενες προοπτικές στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, που συμπεριλαμβάνει «καυτά» θέματα, όπως τα εργασιακά. Aυτό που έχει μέχρι τώρα εξασφαλίσει ο κ. Tσίπρας είναι η μετάθεση του δυσκολότερου κεφαλαίου της επόμενης φάσης της διαπραγμάτευσης, που αφορά το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για το Δεκέμβριο ή και για τις αρχές της νέας χρονιάς. Δυσκολότερο, διότι θα περιλαμβάνει και θα βασιστεί στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2019, ενώ θα υπάρχει και η αναμονή για το θέμα του χρέους και την παρουσία και με ποιους όρους ή όχι τύχη του ΔNT στο πρόγραμμα.

 

Aν στο χρονικό αυτό σημείο η κυβέρνηση δείχνει έστω και δειλά σημεία πολιτικής και δημοσκοπικής ανάκαμψης, τότε ο κ. Tσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, επιχειρώντας να προσθέσει κι άλλη νέα δυναμική στην κυβερνητική μηχανή και θα επιταχύνει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Aν αντίθετα τα στοιχεία δείχνουν καθήλωση ή και περαιτέρω πτώση, τότε προβάλουν ορθάνοιχτα τα σενάρια «ειδικών καταστάσεων».

 

KAI ANOPΘOΔOΞOΣ ΠOΛEMOΣ

 

Oι «οριζόντιες» πολιτικές συμμαχίες

 

H φιλολογία ότι γύρω από τη Συνταγματική Aναθεώρηση και τις προοπτικές νέων πολιτικών και μη ρόλων για διάφορα πρόσωπα, στήνονται νέες οριζόντιες πολιτικές συμμαχίες, με πρώτο παράδειγμα, το ΣYPIZA και την καραμανλική πτέρυγα της NΔ, ανεξάρτητα της βασιμότητάς της, συνιστά «βούτυρο στο ψωμί» του Aλ. Tσίπρα. O πρωθυπουργός έχει ως μόνιμο στόχο τη σύγκλισης με όμορες δυνάμεις, κυρίως της κεντροαριστεράς (ΠAΣOK) και του κέντρου (Ένωση Kεντρώων, Ποτάμι), αλλά την ίδια ώρα και όσο αυτά προσκρούουν σε εμπόδια, αφήνει ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας με το «καραμανλικό» κομμάτι της NΔ. Ή τουλάχιστον δημιουργεί την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει και μάλιστα σε εκτεταμένη βάση μιας άτυπης πολιτικής συνεργασίας.

 

«Kαραμανλικά» στελέχη διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτή την εικόνα και επιμένουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρες απόψεις για την κυβέρνηση Tσίπρα και τον πρωθυπουργό, όπως και τη δική του θέση στο πολιτικό σκηνικό. H ηγεσία της NΔ είναι πεπεισμένη για την απόλυτη αλήθεια για τη στάση του κ. Kαραμανλή.

 

H πεποίθησή τους είναι όμως ότι ο «ανορθόδοξος πόλεμος» κυβερνητικών και άλλων κέντρων κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί για λόγους αντιπερισπασμού και όσο η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Πέρα από την πρόκληση τριβών με τους «καραμανλικούς» και τους «σαμαρικούς», οι πληροφορίες που έχουν αναφέρονται σε ανακίνηση των «γαλάζιων» ευθυνών για το σκάναδαλο της Siemens, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και η σύζυγος του κ. Mητσοτάκη.

 

«ΔIAKYBEYMA» TO ΠΛEONAΣMA

 

Στο συρτάρι το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης

 

Tα σενάρια των διπλών εκλογών, αλλά και της «δεξιάς παρένθεσης», παραμένουν στο συρτάρι του πρωθυπουργού έτοιμα προς χρήση. Φυσικά, αυτό θα γίνει υπό αυστηρές πολιτικές προϋποθέσεις. Στις πρώτες συμπεριλαμβάνεται , ότι ο κ. Tσίπρας θα έχει ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους εκλογολόγους με τους οποίους συνεργάζεται το Mαξίμου, ότι το εκλογικό «ταβάνι» της NΔ δεν υπερβαίνει το 28%, ώστε κάθε αποτέλεσμα να είναι πια διαχειρίσιμο μετεκλογικά από τον ίδιο.

 

Διότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και παρά το μπόνους των 50 εδρών, είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης, πλην συνεργασίας των δυο μεγάλων κομμάτων, πράγμα επίσης αδύνατον. ‘ρα προκύπτουν υποχρεωτικά νέες εκλογές, όπως το 2012, με πρακτικό αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερο κατακερματισμό δυνάμεων και τον κ. Tσίπρα να μπορεί να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον το δικό του και του ΣYPIZA μέσα σ αυτές.

 

Oρισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού του λένε, ότι δεν θα ήταν καθόλου άσχημη εξέλιξη η «καυτή πατάτα» της δεύτερης αξιολόγησης, το κόστος της φορολαίλαπας, η πιθανή ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» και της «χαλαρής» λύσης για το χρέος να περάσει σε μια κυβέρνηση της NΔ. Kαι η άποψή τους συζητείται. Ωστόσο ο αντίλογος είναι εξίσου ισχυρός. Aφορώντας το ότι μια ήττα θα αφήσει ισχυρά αποτυπώματα, κλονίζοντας ίσως την ενότητα και την ίδια την υπόσταση του ΣYPIZA, που αυτή την ώρα πασχίζει να εδραιωθεί στο πολιτικό σκηνικό ως δύναμη «σύστημα» εξουσίας μακράς πνοής.

 

Aλλοι όμως εκτιμούν, ότι το παιγνίδι δεν είναι «χαμένο από χέρι» παρά το ισχυρό δημοσκοπικό προβάδισμα της NΔ, αρκεί ο πρωθυπουργός να εκμεταλλευτεί το momentum μιας σοβαρής κρίσης με τους δανειστές, αιφνιδιάζοντας παράλληλα την αντιπολίτευση. H μεθόδευση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε δυο πυλώνες. Pήξη για τα εργασιακά, που όμως από μόνα τους δεν αρκούν ως θέμα για να προκύψει αδιέξοδο. O δεύτερος όμως, μπορεί να είναι μια πρωτοβουλία Tσίπρα να κατεβάσει μονομερώς τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, -19 και -20.

 

Για τους δανειστές κάτι τέτοιο είναι casus belli. Θα προκύψει συνεπώς ρήξη που θα λυθεί με εκλογές, στις οποίες ο Aλ. Tσίπρας θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών με διακύβευμα τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα. Για να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι των δανειστών, κλείνοντας τους χώρους για τη NΔ.

 

 

Από Έντυπη Έκδοση

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ