Αιχμές κατά του NATO για τη στάση που τήρησε το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία άφησε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο τεχνολογικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα.
«Το NATO πρέπει να κάνει κάποια αυτοκριτική σχετικά με τη στάση του το βράδυ της 15ης Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Ισίκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurriyet, σημειώνοντας ότι υπάρχει «μεγάλη οργή» στον τουρκικό λαό, την οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Συμμαχία.
«Εάν οι Σύμμαχοί μας συνεχίσουν να κρατούν την Τουρκία σε απόσταση, αυτό θα αυξήσει το λαϊκό μένος και δεν θα είναι καλό ούτε για την Τουρκία, ούτε για το NATO», προσέθεσε, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αλλά και βουλευτές έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ειδικά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, με ισχυρισμούς για δήθεν αμερικανικό δάκτυλο στο πραξικόπημα και αναφορές στη NATOϊκή βάση του Ιντσιρλίκ. Η Ουάσιγκτον έχει απαντήσει με λιγοστές και λακωνικές αλλά ιδιαίτερα αιχμηρές διαψεύσεις.
Ο κ. Ισίκ κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στο NATO, όμως κατηγόρησε τους Συμμάχους ότι είναι «πολύ εγωιστές» όταν καλούνται να μοιραστούν αμυντική τεχνογνωσία με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βιομηχανικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα.
«Προτεραιότητά μας είναι οι Σύμμαχοί μας, όμως αυτό δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το συνεργαστούμε με την Ρωσία ή την Κίνα όταν είναι απαραίτητο, επισήμανε με νόημα ο κ. Ισίκ, συμπληρώνοντας ότι εάν τα υπόλοιπα μέλη του NATO διατηρήσουν τη σημερινή γραμμή απέναντι στο μοίρασμα τεχνογνωσίας, τότε η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να αναπτύξει εναλλακτικές οδούς και «άλλα είδη συνεργασίας».
Υπενθυμίζεται ότι πριν τρία χρόνια η Τουρκία είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ όταν ανέθεσε κατ’ αρχήν σε μία κινεζική εταιρεία – που βαρυνόταν μάλιστα από αμερικανικές κυρώσεις – την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματός της.
Σε αντίθεση με τις προσφορές που είχαν κατατεθεί από χώρες του NATO, η κινεζική εταιρεία προσέφερε μεγάλο μοίρασμα τεχνολογικών μυστικών και παραγωγή σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.