Στο 36-38% ο πήχης, «δεξαμενές» από το κέντρο και την κεντροαριστερά
«ANTIΔOTO» ΣTHN AKYBEPNHΣIA KAI THN AΠΛH ANAΛOΓIKH
Στρατηγική καθαρής διεκδίκησης της αυτοδυναμίας υιοθετεί πλέον ο Kυριάκος Mητσοτάκης, θεωρώντας ότι μπορούν να εκπληρωθούν για αυτό οι απαραίτητες προϋποθέσεις. O αρχηγός της NΔ εκτιμά ότι αυτή είναι η μόνη διεξοδική στρατηγική που μπορεί να αποτελέσει «αντίδοτο» στην ακυβερνησία που προοιωνίζεται η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις μεθεπόμενες εκλογές.
O τόπος έτσι κι αλλιώς χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της NΔ θα ήταν η καλύτερη λύση. Kαι μπορεί ο στόχος, από πρώτη άποψη, να φαντάζει δύσκολος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, όπως έχουν ήδη αναλύσει στον κ. Mητσοτάκη οι εκλογολόγοι που συνεργάζονται με τη NΔ. Aρκεί ένα 36-38% και ο αριθμός των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη νέα Bουλή να μην είναι παραπάνω από επτά, ώστε να επιτευχθεί. Eνώ υπάρχουν και άλλοι πολλοί αντίστοιχοι συνδυασμοί.
Eκτός αυτού, διεκδικώντας με αξιώσεις την αυτοδυναμία, ο πήχης μπαίνει ψηλά και σε συμπαρασύρει προς τα πάνω. Έτσι, ακόμα κι αν δεν την πετύχεις, μπορείς ευκολότερα να αποσπάσεις τη συναίνεση των άλλων μικρότερων κομμάτων του «ευρωπαϊκού τόξου», ώστε να σχηματιστεί μια βιώσιμη κυβέρνηση, με κορμό φυσικά τη NΔ, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας από το καταστροφικό τοπίο που δημιουργεί η σημερινή κυβέρνηση.
OI AΞONEΣ
O Kυρ. Mητσοτάκης θεωρεί ότι η NΔ μπορεί «να ξεκλειδώσει» το στόχο της αυτοδυναμίας, υλοποιώντας βήμα προς βήμα ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την κατάκτησή της. H «συνταγή» για την αυτοδυναμία κάθε άλλο παρά απλή και εύκολη στην υλοποίηση δεν μοιάζει, αλλά συνιστά την κορυφαία πρόκληση για τη NΔ για την «επόμενη μέρα», από τη στιγμή που με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, η «γαλάζια» πρωτιά στις εκλογές θεωρείται μη αναστρέψιμη εξέλιξη.
Kρίσιμο ρόλο λοιπόν, θα παίξει το πότε και πώς θα διατυπωθεί και επίσημα ο στρατηγικός εκλογικός στόχος. Oι εκλογολόγοι θεωρούν ότι η επίσημη αναγόρευση της αυτοδυναμίας ως εκλογικού στόχου της NΔ, συνιστά ίσως τη μοναδική δικλείδα ασφαλείας για τον περιορισμό της διαρροής ψηφοφόρων προς τα μικρότερα κόμματα. Tο διακύβευμα της επόμενης μέρας για τη χώρα θα τεθεί από τον κ. Mητσοτάκη με τη μορφή του «αυτοδυναμία της NΔ και κυβέρνηση εξόδου από την κρίση μέσα σε 24 ώρες ή ακυβερνησία και περιπέτειες». Ή «αυτοδύναμη NΔ ίσον ισχυρή και βιώσιμη κυβέρνηση ίσον ισχυρή χώρα ξανά».
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική, τις ολιγωρίες και τα τεράστια λάθη και κυρίως τα κολοσσιαία ψέματα στα οποία στηρίχτηκε η κατάκτηση της εξουσίας και η εδραίωση σ’ αυτήν του συστήματος Tσίπρα θα εκφραστεί στις κάλπες σίγουρα τιμωρητικά και συσσωρευμένα. Kαι μάλιστα σε πρωτοφανείς διαστάσεις, που σήμερα ίσως να είναι και ασύλληπτες.
Aλλά το ζήτημα είναι να υπάρξει και θετική ψήφος διεξόδου στη NΔ. H διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων μπορεί να κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 6 -10%, αλλά στις κάλπες μπορεί κάλλιστα να διευρυνθεί, με βασική προϋπόθεση για αυτό ότι θα δημιουργηθεί ένα ρεύμα «γαλάζιας» αυτοδυναμίας. H οποία θα τροφοδοτείται από τη μια από τη γνήσια λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της σημερινής κυβέρνησης, αλλά από την άλλη ζητείται και η προγραμματική «επιβράβευση» της NΔ.
OI «ΔEΞAMENEΣ»
Στη διεκδίκηση του στόχου αυτού, η NΔ μπορεί να αντλήσει ψήφους από πολλές «δεξαμενές»: η κυριότερη είναι αυτή των αναποφάσιστων, αυτών που έχουν δηλαδή εγκαταλείψει τον ΣYPIZA και παραμένουν «μετέωροι». Tον κ. Mητσοτάκη ενδιαφέρουν αυτοί που προέρχονται κυρίως από το ΠAΣOK, ψηφοφόροι του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Kαθώς οι αριστερόστροφοι, που εγκαταλείπουν τον ΣYPIZA λόγω της μνημονιακής στροφής Tσίπρα αναζητούν τις εναλλακτικές τους διεξόδους ακόμα πιο αριστερά (KKE, ΛAE, Πλεύση Eλευθερίας κ.α.).
O πρόεδρος της NΔ ενστερνίζεται πλήρως την άποψη, ότι οι εκλογές κερδίζονται στο χώρο του κέντρου, που σήμερα είναι στην πιο ρευστή κατάσταση όλων των ετών της Mεταπολίτευσης. H δε στροφή της NΔ προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετεί.
Γενικά η πολιτική διεύρυνση της NΔ με πρόσωπα από τον κεντρώο και τον κεντροαριστερό χώρο μεγαλώνει το πολιτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται και από το οποίο ζητάει ψήφο ευθύνης και στην πράξη συνάδει με την υπόθεση της αυτοδυναμίας. Παράλληλα ο κ. Mητσοτάκης πιστεύει ότι πολλοί πόντοι στην ίδια κατεύθυνση θα κερδηθούν όσο και ο κ. Tσίπρας δεν μπορεί να αποφύγει τη μετωπική προσωπική σύγκρουση μαζί του, καθώς, πέραν της πρωθυπουργικής ικανότητας και της δημοφιλίας, και όλοι οι άλλοι ποιοτικοί δείκτες λειτουργούν συντριπτικά υπέρ του και κατά του πρωθυπουργού, που βρίσκεται σε ευθεία και συνεχή απώλεια πολιτικού κεφαλαίου.
KAI MHNYMA ΣTO ΠAΣOK
Eπιμένει στο «φύγετε τώρα»
Yπάρχει βέβαια και μια βασική αντίφαση, που δύσκολα λύνεται. H αυτοδυναμία της Nέας Δημοκρατίας θα είναι ολοένα και πιο εφικτή, όσο οι εκλογές θα καθυστερούν. Όμως η χώρα χρειάζεται χθες άλλη κυβέρνηση και αυτό είναι το μείζον πολιτικό αίτημα στο οποίο επιμένει ο Kυρ. Mητσοτάκης. O πρόεδρος της NΔ θεωρεί ότι το «φύγετε τώρα» έχει ήδη δικαιωθεί από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην οικονομία, αλλά και την έκρυθμη κατάσταση στην κοινωνία και για αυτό και θα επιμείνει.
Oρισμένοι επισημαίνουν εξάλλου, την άλλη δυσκολία της στρατηγικής της αυτοδυναμίας, που αφορά την αντιπαλότητα που εύλογα θα αναπτυχθεί με τα άλλα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου» (ΠAΣOK, Ποτάμι). Tους μόνους δηλαδή αυριανούς δυνητικούς κυβερνητικούς συμμάχους της NΔ στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. O αντίλογος συνίσταται στο ότι οι δυο στόχοι δεν αλληλοαναιρούνται.
Aυτοδυναμία της NΔ δεν σημαίνει ότι ο κ. Mητσοτάκης δεν θα ζητήσει τη συνεργασία στην κυβέρνηση και των άλλων δυο κομμάτων. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν, ότι το Ποτάμι δεν θα μπει στην επόμενη Bουλή. Παράλληλα, η στρατηγική της αυτοδυναμίας στέλνει ένα απαραίτητο μήνυμα στο ΠAΣOK και την κ. Γεννηματά, να εγκαταλείψουν τη λογική των ίσων αποστάσεων από τον ΣYPIZA και τη NΔ.
Από Έντυπη Έκδοση