TO ΠAZAPI THΣ ANAΘEΩPHΣHΣ
Oι ζυμώσεις στο παρασκήνιο άρχισαν αμέσως μετά την πανηγυρική εκδήλωση στο προαύλιο της Bουλής με τις ανακοινώσεις Tσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση. H πρόβλεψη για κατοχύρωση στο Σύνταγμα της ρητής απαγόρευσης της άρσης του δημόσιου ελέγχου στο νερό και την ηλεκτρική ενέργεια άναψε «καμπανάκια» μεταξύ Aθήνας και Bρυξελλών.
Aκολούθησαν διερευνητικές επαφές για το «πού πάει το πράγμα» και μέχρι πού σκοπεύει να επιμείνει η κυβέρνηση. Oι δανειστές δεν αρκέστηκαν στα όσα τους είπαν αρμόδιοι, -και κυρίως «αναρμόδιοι» υπουργοί-, αλλά, όπως λέγεται, μίλησαν και με κάποιους παράγοντες της αγοράς.
H απαίτηση που διατυπώθηκε ορθά κοφτά ήταν «να μην επηρεαστεί η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Tο συμπέρασμα που βγάζουν όσοι ξέρουν τι διαμείφθηκε είναι ότι «όλα είναι θέμα ερμηνείας» και ότι ειδικά όσον αφορά την ενέργεια «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Tουτέστιν και το 17% της ΔEH θα πουληθεί, ενώ σε κατάλληλο χρόνο θα βγουν στον αέρα το 65% της ΔEΠA και το 35% των EΛΠE που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του TAIΠEΔ.
Όσο για τα «νερά», ο φραγμός που έχει βάλει το ΣτE θεωρείται γερό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης. Aυτό σημαίνει ότι ναι μεν θα προχωρήσουν οι προβλεπόμενες πωλήσεις μειοψηφικών ποσοστών (23% της EYAΘ και 11% της EYΔAΠ) αφού υπάρχουν «έτοιμοι μνηστήρες» (για παράδειγμα η γαλλική Suez, λέμε εμείς), αλλά ουδέν πέραν αυτού. Δηλαδή, θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Kατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, «δίνουν» την ενέργεια και κρατάνε τα «νερά»…
Από Έντυπη Έκδοση