«Αναπόφευκτο» σενάριο χαρακτηρίζουν αναλυτές και οικονομολόγοι την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δείχνουν να τάσσονται υπερ, σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Οι ίδιοι εκτιμούν πως το haircut των ελληνικών ομολόγων κατά 55% είναι πια σίγουρο. Η άνοδος των επιτοκίων τον Απρίλιο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα διετή ομόλογα, τροφοδότησε τη συζήτηση περί ενδεχομένου αναδιάρθρωσης.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως «Τα νέα δάνεια θα είναι πολύ σημαντικά δεδομένου ότι και με κούρεμα 55%, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει έναν συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ 80% με βάση της σημερινές προβλέψεις, μέγεθος που θα παραμένει υψηλότερο από το όριο του 60% της Συνθήκης του Μάαστριχτ».
Όσον αφορά τις αγορές, σύμφωνα με δηλώσεις του Andrew Balls, επικεφαλής της Pimco, αυτές πρόκειται να ανακουφιστούν, μόνο όταν οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές αρχίσουν να εκφράζονται με μια φωνή και αφού ανακοινώσουν μια τακτική αναδιάρθρωσης με αξιόπιστη στρατηγική εξόδου.
Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Andrew Balls προβλέπει πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλες λήξεις ομολόγων την περίοδο 2012 και 2015, κάτι που ωθεί ορισμένους επενδυτές να πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να συνδυαστεί με περισσότερα δάνεια από την διεθνή κοινότητα, ώστε να γλιτώσουν οι ιδιώτες επενδυτές από μεγάλα κουρέματα.
Σύμφωνα με αναλυτές, μια εθελοντική αναδιάρθρωση με την συμμετοχή των επενδυτών που θα περιέχει κάποιου είδους παράταση στις λήξεις ομολόγων, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το τρέχον έτος και να ακολουθήσει μια ολοκλήρωση πληρωμών το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος.
Ωστόσο, το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως ένα κούρεμα 55% στα ομόλογα 262 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία θα επιφέρει προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες κατέχουν μεγάλο τμήμα τους χρέους. Προβλήματα θα φέρουν επίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ανοίγματα στην Ελλάδα, ενώ και η ΕΚΤ που διαθέτει 20-30 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει προβλήματα.