Δυσβάσταχτα είναι τα φορολογικά βάρη για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ να έρχεται να προστεθεί στους φόρους εισοδήματος, στις προκαταβολές, στις εργοδοτικές εισφορές και στους αυξημένους συντελεστές.
Μέσα σ’ ένα σκηνικό διαρκούς δίνης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ο κόσμος του εγχώριου επιχειρείν καλείται να καταβάλει φόρους άνω των 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ΕΝΦΙΑ, εργοδοτικές εισφορές, ειδικοί φόροι, ΦΠΑ, θα «ψαλιδίσουν» τα κέρδη των εταιρειών το 45% των κερδών της εταιρείας στο κράτος.
Τα έξι χαράτσια
Αθροιστικά, σύμφωνα με την Καθημερινή, μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί έξι χαράτσια στις επιχειρήσεις τα οποία είναι τα εξής:
1. Αυξήθηκε ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη φετινή εκκαθάριση έχουν προκύψει φορολογικά βάρη 4 δισ. ευρώ. Μόνο μέσα στον Ιούλιο, οι εταιρείες κατέβαλαν 775 εκατ. ευρώ.
2. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου. Μπορεί ο συντελεστής 100% να ισχύει από πέρυσι, ωστόσο φέτος υπολογίστηκε επί υψηλότερου συντελεστή φόρου, με αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό της εφορίας να βαραίνει ακόμη περισσότερο.
3. Αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μέτρο με σημαντικές επιπτώσεις ειδικά στις εταιρείες εντάσεως εργασίας.
4. Αυξήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, καθώς για πρώτη φορά επιβλήθηκε συμπληρωματικός φόρος στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, ενώ και ο βασικός συντελεστής υπολογισμού για τα προς αξιοποίηση ακίνητα αυξήθηκε από το 0,5% στο 0,55%.
5. Αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 24%. Λόγω της κρίσης, η πρόσθετη επιβάρυνση δεν μετακυλίσθηκε στον τελικό καταναλωτή –ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός και ουσιαστικά δεν επιβαρύνθηκε από την αύξηση του φόρου– αλλά απορροφήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις από τις ίδιες τις εταιρείες.
6. Αυξήθηκαν ή αυξάνονται ειδικοί φόροι που πλήττουν συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας: φόρος στα τσιγάρα, στον καφέ, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη συνδρομητική τηλεόραση, στο internet, στα ξενοδοχεία. Και αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν το επιχειρείν, καθώς είτε απορροφούνται από τις εταιρείες είτε επηρεάζουν τα έσοδα (σ.σ. για πρώτη φορά καταγράφηκε στο εξάμηνο μείωση στον αριθμό των πελατών της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Στο χείλος του γκρεμού χιλιάδες επιχειρήσεις
Τις δυσοίωνες προβλέψεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την κατανάλωση και την ανεργία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος σε συνεργασία με την εταιρεία Marc, το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι «καυτό», με χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζομένους να οδηγούνται στην ανεργία.
Όπως αναφέρει η Real News σε δημοσίευμά της, 18.100 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα κλείσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016, με συνέπεια να χαθούν 38.000 θέσεις εργασίας.
Επίσης, περίπου 45.000 επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών, ενώ 3 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, το 28,1% των επιχειρήσεων προτίθεται να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας τους επόμενους μήνες, το 98% δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τέλος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία αγγίζουν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία τα 26 δισ. ευρώ, στη ΔΕΗ τα 3 δισ. ενώ τα “κόκκινα” δάνεια υπολογίζονται στα 116 δισεκ. ευρώ.