Ο Αλεσάντρο Λέιπολντ, πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, σε ένα έγγραφό του που δημοσιεύτηκε χτες από το Συμβούλιο της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες, δίνει τις δικές του συμβουλές σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους των πολιορκημένων χωρών της ζώνης ευρώ.
Βασική του παραίνεση: «Μην περιμένετε!».
Ο κ. Λέιπολντ, σήμερα επικεφαλής οικονομολόγος του Συμβουλίου της Λισσαβώνας, κοιτά πίσω στην πρόσφατη ιστορία των χρεωμένων χωρών και διατυπώνει τη θέση του ως προς τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες.
«Μην καθυστερείτε», προτείνει. «Ελαχιστοποιείστε το ρόλο των πολιτικών. Χρησιμοποιήστε εθελοντική ανταλλαγή χρέους. Μην πιστεύετε πως η συλλογική δράση αποτελεί πανάκεια».
Γιατί τόση βιασύνη… συμπληρώνει το δημοσίευμα της WSJ.
Η ΕΕ, σημειώνει ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του 2010, αρνήθηκε απερίφραστα μια αναδιάρθρωση χρεών στη ζώνη του ευρώ. Και συμπληρώνει πως, η στάση αυτή της ΕΕ για μη αναδιάρθρωση μέχρι το 2013 είναι «ένα πολιτικό και διαδικαστικό κατασκεύασμα αποκομμένο από την οικονομία και τις εξελίξεις της αγοράς».
Αν οι χώρες της ζώνης που έλαβαν δάνειο προχωρήσουν σε haircut, αυτό επηρεάζει άμεσα τους φορολογούμενους των χωρών που βοήθησαν στη διάσωση. Συγκεκριμένα, ένα «κούρεμα» στην Ελλάδα, θα επηρέαζε τους φορολογούμενους σε Γερμανία και Γαλλία.
Η ΕΕ έχει ‘ρίξει’ χρήματα στην Ελλάδα, με τον όρο η ίδια και το ΔΝΤ να κατέχουν το 28% ή και περισσότερο μέρος του χρέους μέχρι το 2013, με ένα άλλο κομμάτι να κατέχει η ΕΚΤ. Δεδομένου ότι το τμήμα του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές συρρικνώνεται, το ίδιο συμβαίνει και στο όφελος από το haircut. Τελικά, το τσεκούρι θα επιβαρύνει τους επίσημους πιστωτές της, σύμφωνα με τον Λέιπολντ.
Η αντικατάσταση του ιδιωτικού χρέους από δημόσιο χρέος, μειώνει την τιμή του ιδιωτικού χρέους, αυξάνοντας τις αποδόσεις, κάτι που καθιστά δυσκολότερο το δανεισμό των φτωχών χωρών από ιδιώτες επενδυτές.
Τι πρέπει να γίνει; Ο κ. Λέιπολντ υποστηρίζει ότι η εθελοντική ανταλλαγή του χρέους, κατά την οποία οι δανειστές συμφωνούν να δεχθούν νέο χρέος σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής αξίας των παλαιών χρεών τους, μπορεί να είναι αποδοτική, αποτελεσματική και γρήγορη.
Ο Λέιπολντ υποστηρίζει πως υπάρχει μια λογική πίσω από την άμεση αναδιάρθρωση χρέουα, και συγκεκριμένα για το ελληνικό χρέος. Αν είναι να γίνει, ας γίνει γρήγορα και άμεσα, υποστηρίζει. Εξάλλου, σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους, η αποπληρωμή του χρέους από την Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο σενάριο.
Ωστόσο, η γρήγορη δράση κοστίζει. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί 26.7 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, όπως εκτιμά η ΕΕ. Θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμα δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μια αναδιάρθρωση θα μείωνε το ελληνικό χρέος, ωστόσο είναι ασφαλές να ειπωθεί -αναφέρει το άρθρο- ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα ροή μετρητών, ακόμα και αργότερα.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, καλό θα ήταν να ετοίμαζαν από τώρα μια καινούρια επιταγή…