Με μία καινοτόμο και πρωτοπόρο διαδικασία στις Αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η Εθνική Τράπεζα, πρώτη και μόνη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, κίνησε της διαδικασίες για την ανασύσταση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η ανασύσταση αυτή, έρχεται σε εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3864/2010, που καθορίζει κριτήρια καταλληλότητας για να εκλεγεί κανείς μέλος Διοικητικού Συμβουλίου συστημικής τράπεζας, πολύ δε περισσότερο όταν η θέση αναφέρεται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, στους Προέδρους των επιμέρους Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και γενικά σε μέλη.
Η Εθνική Τράπεζα υποχρεώνεται να καλύψει τις θέσεις Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου καθώς και μη εκτελεστικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου.
Πέραν των ελαχίστων απαιτουμένων από το Νόμο προσόντων, με την προκήρυξή της η Εθνική Τράπεζα, θέτει προς αξιολόγηση επιπρόσθετα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, όπως διεθνή διοικητική εμπειρία αλλά και ειδικά για τη θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, πέραν των άλλων, να κατοικεί στην Αθήνα και να έχει γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Με δεδομένο ότι η Εθνική Τράπεζα είναι αφενός το παλαιότερο και πιο προβεβλημένο πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και αφετέρου ένας από τους ηγετικούς οργανισμούς του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποφάσισε και υλοποιεί να επιλέξει τα κατάλληλα πρόσωπα που θα διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, μέσω διαδικασίας ανοικτής προκήρυξης των θέσεων, με ανάλογες καταχωρίσεις στα ελληνικά και στα διεθνή Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Για επικύρωση μάλιστα του ανεξάρτητου και αδιάβλητου της όλης διαδικασίας, ανέθεσε τη διαδικασία και το θέμα της επιλογής στη διεθνή εταιρεία Egonzehnder.
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, είναι η 25η Σεπτέμβριου.
Στόχο της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ο εντοπισμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εύρους υποψηφίων τόσο από το διεθνές όσο και από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίοι θα διαθέτουν καλή φήμη, επαρκείς γνώσεις, προσόντα, δεξιότητες και κατάλληλη εμπειρία για την επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και την απαιτούμενη ανεξαρτησία, με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων όλων των ενδιαφερόμενων μερών και παραγόντων που επηρεάζουν την εταιρική δραστηριότητά της.
Η πρωτοπόρα αυτή, για τα ελληνικά δεδομένα, προσέγγιση, ανταποκρίνεται πλήρως στις νέες απαιτήσεις της εποχής, πληροί τις αρχές της διαφάνειας, συνέπειας και υπευθυνότητας, αξιοπιστίας και εντιμότητας, ενώ αποδεικνύει στην πράξη την δέσμευση της Τράπεζας για ακεραιότητα, ισότιμη αντιμετώπιση, αντικειμενικότητα και αμεροληψία.
Εκτιμάται ότι η πρωτοπόρος αυτή διαδικασία της Εθνικής, θα λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές τοποθετήσεις μελών ΔΣ στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα.